Felmérés: Magántanítás – 4 hónap a karanténban

Ez a blogbejegyzés a ráadás része a Milyen volt az átállás – Élménybeszámolók magántanároktól 3 részes blog sorozatnak. Ha még nem olvastad az előző 3 részt, melyekben magántanár kollégáimtól, köztük mentoráltjaimtól olvashatsz érdekes beszámolókat azzal kapcsolatban, hogy hogyan élték meg az átállást az online oktatásra, akkor az első blogbejegyzést ide kattintva találod, a második bejegyzésért ide kattints, a harmadik részt pedig itt olvashatod el.

Most pedig szeretném megosztani veletek annak a felmérésnek az eredményét, melyet a Sikeres Magántanár workshopok és tanfolyamok résztvevői Zárt csoportunkban készítettem.

A felmérést 4 hónapon át, havi rendszerességgel készítettem el. Az első hónap a március volt, amikor a járványnak köszönhetően addig jól ismert világunk hirtelen a feje tetejére állt és a magántanárok is új helyzettel néztek szembe.

Márciusban a zárt csoportunkban lévő magántanár kollégáknak azt a kérdést tettem fel, hogyan sikerült kezelniük a helyzetet. Íme az eredmények:

Nagyon örültem, hogy a tanárok döntő többsége – 64% – jól átvészelte a változásokat. Őszintén szólva sokkal rosszabbra számítottam, de szerencsére senki sem jelölte be a “katasztrofális” opciót. 28%-nak voltak kezdeti nehézségei, melyek azonban hamar javulni kezdtek, és csak 8% érezte úgy, hogy még mindig szoknia kell az új helyzetet.

Márciusban élő videót tartottam ugyanitt, a Sikeres Magántanár workshopok és tanfolyamok résztvevői Zárt csoportunkban, amelyben a magántanárok feltett kérdéseire válaszoltam többek közt online oktatással, csoportos online oktatással, módszertani dolgokkal kapcsolatban. Nem is lehetett volna aktuálisabb témája ennek a hónapnak, hiszen mindenkinek át kellett állnia az online oktatásra és ekkor jelent meg az Online Oktatás Mesterkurzus Magántanároknak tanfolyamunk is, melyre óriási volt a kereslet.

Április végén az idei év első harmadán voltunk túl és még mindig javában a karantén időszakot töltöttük. Márciushoz képest azért már jobban megszoktuk az életünkben és a munka terén történt változásokat. Ezt tükrözi az is, hogy az áprilisi felmérésben a többség, egészen pontosan 68,7%, jobbnak ítélte meg ezt a hónapot, mint az ezt megelőzőt. 18,8% szerint „tanulságos” volt, ami azt mutatja, hogy az első következtetéseket már levontuk, és igyekeztünk tanulni a helyzetből. Az utolsó két helyen ugyanolyan arányban, 6,25%-kal a „Még mindig szokatlan az új helyzet” és a „Fárasztó, a március volt jobb” válaszok végeztek.

Áprilisban is volt szakmai élő videó a zárt csoportunkban, méghozzá vendégelőadóval. Arról beszéltünk, milyen területeken szükséges fejlődnie egy magántanárnak és hogyan. Hasznos tippeket osztottunk meg a gyakorlati megvalósításra és vendégelőadómmal együtt saját történetünkkel is szemléltettük a fejlődés folyamatát.

A májusi felmérés nagyon színes képet mutat, hiszen a tanárok saját maguk is írtak opciókat az általam megadottakon felül. Az első helyen 44,8%-os arány szerepel, ami elég magas. Aki erre kattintott, már hozzászokott a megváltozott helyzethez, sőt, pozitívumokat fedezett fel benne, melyeket ki is használ. Nagyon örültem, mikor láttam, milyen nagy arányban jelölték be ezt a választ, hiszen ez a lehető legjobb, amit az ember ki tud hozni egy ilyan élethelyzetből! Második helyen végeztek 17,2%-kal azok, akik a vállalkozásuk fejlesztésére fordították az időt, ami szintén egy nagyon jó döntés volt az adott helyzetben.
A meglepő dolog a következő, 13,8%-os válasz volt, miszerint a május több tanárnak is az idei legjobb hónapja volt. Önfejlesztére 10,4% fordította ezt a hónapot és szerencsére csak kevesen, 6,9% választotta azt, hogy volt már jobb hónapja is. Szintén ennyien adták meg a „Sikerült hozzászokni a kezdetben kényszerű változtatásokhoz, melyek egy részét az offline helyzet helyreállta után is megtartok.” választ. Örömmel láttam, hogy senki sem adta meg válaszként azt, hogy várja, hogy minden visszaálljon a vírus előtti állapotba, hiszen mostanra már egy csomó jó dolgot felfedeztünk a karantén időszakban és az online munkavégzésben is.

A május sem telhetett el live videó nélkül: a témánk ezúttal az órán kívüli feladatok menedzselése volt. Ezt a témát a Magántanár Mentorprogramból hoztam el a tanár kollégáknak, mivel kivétel nélkül mindenkit érint és szerettem volna az összegyűjtött tapasztalatomat és gyakorlati tippjeimet átadni nekik.

Júniusban egyrészt magunk mögött hagytuk a 2020-as év első felét, ami szinte hihetetlen, ha most visszatekintek erre az első félévre. Másrészt lazultak a pandémia alatti szigorítások, lassan-lassan, kis lépésekben elkezdődött a visszatérés a normál életbe.
A júniusi felmérésben elsöprő, 99%-os többséggel a tanárok a „Sok a munkám, egyáltalán nem unatkozom, ahhoz képest, hogy a nyár általában “uborkaszezon”.” választ adták meg – ki gondolta volna, amikor a vírushelyzet, mint nehezítő körülmény mellett még a nyári szezon is beköszöntött, ami sok magántanárnál egyenlő az uborkaszezonnal?

A live videó júniusban a Tanári motivációról szólt. Ez a téma a Magántanár Mentorprogram része volt, egészen konkrétan az én előadásom, melyet most megosztottam a zárt csoport tagjaival is. A visszajelzések az élőt követően, melyeket a tanáraim írásban osztottak meg velem, nagyon pozitívak és sokszor nagyon meghatóak is voltak, hálás vagyok, hogy megtiszteltek bizalmukkal és hogy segíthettem egy-egy jó szóval vagy tanáccsal. 

Nagyon büszke vagyok a „magántanáraimra”, ha hívhatom így a zárt csoportunkban lévő ügyes, lelkes, profi magántanárokat, akiknek többségével már volt szerencsém együtt dolgozni konzultáció, mentorprogram keretén belül, vagy csak emailben, chatben néhány sort váltani. Van, akivel a találkozás eddig „egyoldalú” volt, azaz valamelyik tudásanyagommal tanultak, vagy a live videóimat követik, de nekik is ugyanúgy megvan a lehetőségük, hogy kérdezzenek, ha kérdésük van.

————————————————————————————————————————————————————

Hogyan tudsz csatlakozni a Sikeres Magántanár workshopok és tanfolyamok résztvevői Zárt csoportunkba?

Ha már rendelkezel a Hogyan lehetsz te is sikeres magántanár ebookok bármelyik részével, vagy az Online Oktatás Mesterkurzussal, illetve részt vettél egyéni konzultáción, a Magántanár Mentorprogramon, vagy bármelyik Workshopunkon, akkor nincs más teendőd, mint jelentkezni a csoportba és megválaszolni a kérdéseket.
Ha pedig még nem, akkor válaszd ki a fentiek közül azt a tudásanyagot, amelyik a leghasznosabb lenne számodra. Részletes leírást a linkek alatt találsz. 

Ez az elmúlt pár hónap, úgy gondolom, minden magántanár számára tanulságos volt. Az előttünk álló időszak pedig egyértelműen az ÚJRATERVEZÉS IDŐSZAKA* lesz. Sok mindent át kell gondolnunk, le kell vonnunk a következtetéseket és fel kell készülnünk arra, hogy a jövőben bármikor megismétlődhet egy ilyen, vagy ehhez hasonló világváltozás, élethelyzet.

*Az ÚJRATERVEZŐ online kurzus magántanároknak háttérmunkálatai már javában folynak! A kurzus hamarosan elérhető lesz – Kövesd a Sikeres Magántanár Facebook oldalát, hogy értesülj a kurzus megjelenéséről.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük