Milyen volt az átállás – Élménybeszámolók magántanároktól / 2. rész

Elérkeztünk a 3 részes blog sorozat második részéhez. Ha még nem olvastad az első részt, akkor javaslom, kezdd azzal. Az első blogbejegyzést itt találod.

Ebben a 3 részes blogbejegyzésben magántanár kollégáim tapasztalatait, beszámolóját olvashatod, melyeket megosztottak velem azzal kapcsolatban, hogy hogyan élték meg az átállást az online oktatásra, illetve a Sikeres Magántanár workshopok és tanfolyamok résztvevői Zárt csoportunkban készített felméréseimet is megosztom veletek a cikksorozat végén.

Bianka beszámolójával kezdjük, aki már a járványhelyzet előtt is csak online tanított:

Én már a legelején online kezdtem tanítani, nekem nem voltak személyes óráim. Én magam is online nyelvórákat vettem korábban, egy ideje pedig online ének órákat veszek. A legnagyobb előnye az online oktatásnak az a rengeteg idő és pénz, amit tanár és diák egyúttal megspórol az előkészületekkel, az utazással, a tananyagok nyomtatásával stb. A vírus beköszöntével több ember lett rákényszerítve az online térre. Emiatt én azt a változást tapasztaltam, hogy a tanulók nyitottabbak lettek az online tanulás iránt és azoknak a tanárok, akik erre fel voltak készülve nőtt a megkeresése, míg a konvencionális oktatás és oktató háttérbe szorult.
Természetesen a személyes oktatásnak is rengeteg előnye van, én azonban nem tervezem áttérni rá, hiszem pont azért választottam az online teret, mert hét közben is sokat utazom, továbbá akár külföldről is be tudok jelentkezni az órákra. A másik nagyon fontos aspektusa ennek a metódusnak, hogy – különösen a nyelvtanulók – maguk is külföldön élnek, azonban szívesen vesznek saját anyanyelvükön órákat.
Az online oktatás teljesen megváltoztatta, átstrukturálta a munkaidőmet és a munkához való viszonyomat. Nem tekintek rá teherként, többé-kevésbé én osztom be az időmet és a „lyukasórákat” is hasznosan tudom tölteni.

Sarudfalvi Bianka – némettanár

Mit tanulhatunk Biankától?

Ahogy a tanárok, úgy a diákok is egyre nyitottabbak az online tanulás iránt, hiszen mindkét fél időt és pénzt spórol meg vele. Ha valaki sokat utazik, vagy ha a tanulója másik országban él, akkor ez az ideális oktatási forma, nem beszélve arról az előnyről, hogy a világon bárhonnan szerezhetünk tanítványt.

Andi ezzel szemben olyan magántanár, aki eddig csak személyesen tanított, tehát teljesen új volt számára az online oktatás:

Az első két hét azért volt nehéz, mert nem volt asztali gépem és a szobám nem tanításra volt berendezve. Ha a konyhából tartottam az órát, a férjem is hallotta és nem tudott a saját munkájára koncentrálni.
Szerencsére amúgy is régóta tervezte, hogy lecseréli a gépét, így azt akkor megtette és a régi laptopját nekem adta, ami tanításhoz nekem megfelelő. Használtan vettem magamnak egy íróasztalt, így már jobb körülmények között kezdtem hozzászokni a kialakult helyzethez.
Először furcsa volt, hogy nem látom őket, de ez a céges tanítványaimnál biztonsági okokból nem is opció, mert le van ragasztva a kamerájuk. Már egyáltalán nem zavar.
Előnyök számomra: nem kell utaznom a céghez, ezzel időt és benzinköltséget spórolok, valamint nem bosszant az üresjárat, ha két óra között lemondják az órámat, hisz ezzel az idővel a cégnél semmi hasznosat nem tudtam kezdeni. Párkapcsolatomra is pozitív hatása van, hogy sokkal több időt tudok tölteni a férjemmel, közös ebéd, közös kutyasétáltatás pl.
Ennyi idő eltelte után megszerettem online tanítani, azt gondolom most, hogy a jövőben így szeretnék tovább dolgozni.

Váczi Andrea – némettanár

Mit tanulhatunk Anditól?

Egy kis rugalmassággal és fantáziával hamar ki tudott magának alakítani egy saját home office-t. Nagyon fontos tanulság, hogy kamera nélkül is teljes értékű online órát lehet tartani – ezt egyébként én is alátámasztom, szinte mindig kamera nélkül tanítok! Andinak a magánéletében is annyi pozitív változást hozott az online oktatás, hogy szeretne továbbra is így dolgozni.

Zsuzsi korábban nem is gondolkodott online oktatásban, de ez hamar megváltozott:

Én korábban meg voltam győződve arról, hogy az online oktatás nem hatékony és csak a személyes oktatásnak láttam értelmét, a korona vírus viszont „rákényszerített” egy másik szemlélet módra. Most már azt mondom: „hála istennek”. Sokkal lazábbak lettek a hétköznapjaim, jobban be tudtam osztani az időm, és a lakást sem kellett naponta takarítani. 😉
Nekem nem volt nehéz az átállás. Korábban egy multi cégnél dolgoztam, ahol a német partnerekkel szinten ilyen szoftvereken keresztül kommunikáltunk, mint a Zoom pl. Szerencsére ingyenesen használható alkalmazás, így a többség könnyen átállt a dolgokra.
A márciusi és áprilisi hónap, szinte hihetetlen, de anyagilag a legerősebb hónapom volt. Nem volt kifogásra oka a tanulóknak, hogy miért nem tudnak órára jönni, hiszen mindenkinek otthon kellett ülni, így összekötötték a kellemest a hasznossal, aminek szerencsére azóta is értelmét látják és a többség igyekszik szorgalmasan tartani ezt. Én korábban whiteboard táblát használtam, ami picit hiányzik, egy monitor megosztással, jegyzetekkel stb, kevésbé tudok olyan hatékonyan és szemléletesen magyarázni, mint a filcekkel, de szerencsére így is le – és átadhatóak az anyagok.
A whiteboard tábla és annak aktív használata kivételével, nem hiányzik a személyes oktatás. Persze, a tanítványok, a személyes kontakt igen, de nyugodtabbak a mindennapok, amióta online oktatás van. A kiskutyám kevésbé örül ennek, de ez már más kérdés.
Egyelőre úgy gondolom, hogy az online oktatásnál maradok, de majd meglátom, hogy mit hoz a jövő és mire lesznek igények.

Kiss Zsuzsa – Németigenlő (www.nemetigenlo.hu)

Mit tanulhatunk Zsuzsitól?

Amikor a helyzet megkövetelte, egyből átállt az online oktatásra, annak ellenére, hogy előtte nem tudta elképzelni, hogy így tanítson. Hamar meglátta az előnyeit és járványhelyzet ide vagy oda, anyagilag is a legerősebb hónapokat tudta produkálni. Nem mellékes az sem, hogy sokkal nyugodtabbá váltak a napjai az online tanításnak köszönhetően.

A Milyen volt az átállás blog sorozat harmadik, egyben záró részében újabb érdekes történeteket olvashatsz majd, és beszámolok a zárt csoportunkban készített felmérésről is. Jelöld be a Sikeres Magántanár Facebook oldalán az értesítés funkciót, hogy ne maradj le a következő részről!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük