Milyen volt az átállás – Élménybeszámolók magántanároktól / 1. rész

Azóta terveztem ennek a blogbejegyzésnek a megírását, mióta márciusban beköszöntött a vírushelyzet. Az online oktatás már előtte is egyre nagyobb teret hódított meg a magántanításban, de a járványnak és a szigorú előírásoknak köszönhetően márciustól azok a magántanárok is rákényszerültek az online oktatásra, akik még csak tervezték, hogy majd valamikor belefognak, vagy akik egyáltalán nem is tervezték, mert a személyes óraadást közelebbnek érezték magukhoz és idegenkedtek az online formától.

Az első nagy sokk után elmondhatjuk, hogy a legtöbb magántanár nagyon gyorsan reagált a megváltozott helyzetre és mély levegőt véve fejest ugrott az online tanításba – ezúton is RESPECT nekik, hiszen ez egy nagy átállás, amit sok esetben nem saját elhatározásukból, szépen előkészítve, hanem kényszerből és hirtelen kellett meglépniük.

Az ember, mint élőlény, felettébb nagy alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Miután kialakult egy új életritmus, az új munkaforma, és a tanárok hozzászoktak az online oktatáshoz, elkezdtem megkérdezni őket a tapasztalataikról. Ebben a 3 részes blogbejegyzésben magántanár kollégáim, köztük mentoráltjaim tapasztalatait, beszámolóját olvashatod, melyeket megosztottak velem azzal kapcsolatban, hogy hogyan élték meg az átállást az online oktatásra, illetve a Sikeres Magántanár workshopok és tanfolyamok résztvevői Zárt csoportunkban készített felméréseimet is megosztom veletek.

Kezdjük Andrea beszámolójával:

Sziasztok, nálam az online oktatás csak a korona vírus helyzettel kezdődött. Nem minden egyéni tanítványom folytatta így a képzést, de a többség szerencsére igen, illetve üzleti nyelvtanfolyamok is tovább mennek szerencsére a nyelviskolákban, legalábbis amik engem érintenek. Sokat bújom az internetet, főleg angol nyelvű oldalakat, az angol nyelvterületen az iskolák hogyan oldják meg a tanítást, milyen eszközöket használnak. Olvastam a Microsoft Teams-ről (nekem is használnom kellett egy cég részéről), Skype (én főleg ezt használom), Google Hangouts, stb. Mindmap lehetőségre egyenlőre az Ayoa-t használom, könnyebbé teszi a tanítást, főleg, ha tanulási nehézséggel küzdő tanulóról van szó. Illetve jó pár játék segít nekem az online tanításban, amit több féle szinten, és több életkorban is lehet használni, pl.:  www.gamestolearnenglish.com. Hirtelen ennyi jutott eszembe. Eleinte nehezen álltam át, de rájöttem, igen hasznos az online tanítás, csak máshogy kell a feladatokat megvalósítani, gyakorolni.

Andrea

Mit tanulhatunk Andreától?

Azonnal alkalmazkodott az új helyzethez és elkezdte felkutatni az őt segítő oldalakat, programokat, sőt, külföldi tapasztalatokat is elolvasott az online oktatással kapcsolatban.

Rékával a főiskoláról ismerjük egymást, szóval jópár éve :). Az online oktatást már évek óta űzi, de most teljes egészében át kellett állnia rá:

Sziasztok! Engem pont Schirrmacher Szilvi vett rá a Skype-os oktatásra 2013-ban. Sokáig idegenkedtem tőle, aztán egyszer Szilvi átirányított hozzám valakit, aki Ausztriában élt, és nyelvtanórákat akart venni (nagyon szeretek nyelvtant tanítani). Kénytelen voltam öcsémmel letöltetni a Skype-ot (azóta már nem vagyok szívbajos, apum gépére én töltöttem le), és elkezdtem az oktatást. Aztán lassan jöttek mások is (a Skypesuli oldalán hirdettem), és van olyan, aki azóta (2014) is tanulóm, amikor a szomszéd utcában lakott, akkor is skype-oltunk. 🙂 Eddig Ausztrián kívül voltak külföldön élő tanulóim Svájcból, Németországból, Hollandiából, Afrikából. Országon belül is több városból, és most is van olyan (még a vírushelyzet előttről is), akivel a szomszéd utcából skype-olunk – Szentgotthárdon.
A koronavírussal én is átálltam a teljes online oktatásra, de vannak tanulóim, akik így nem akartak járni. Velük most szünetelünk, és éppen kialakulóban van egy tanterem az ő számukra, hogy mégse kelljen a lakásomba hívni őket, mint eddig. 🙂
A tapasztalataim?
A személyes órát azért nem pótolja szerintem, viszont nagyon kényelmes módja a tanításnak. 🙂 Amikor két és fél éve hazaköltöztem Szentgotthárdra, a Skype-os tanulóimat nem veszítettem el, és a személyesek közül is voltak, akikkel minden nehézség nélkül átálltunk.
Két tanulómat viszont sikerült meggyőzni az előnyökről: az egyik, aki pár utcányira lakik tőlem, rájött, hogy mivel mindent írok az üzenőfelületre, neki elég óra végén átmásolni a füzetébe, bármikor visszanézheti. A másik pedig arra jött rá, hogy így nem kell bejárnia egy környékbeli faluból, aztán kitalálni, hogy busz visszaindulásáig mivel töltsön el a városban három órát. Amikor utaltam rá, hogy a járványhelyzet után újra jöhet személyesen, pironkodva mondta, hogy ő már nem akar. 🙂
A házi feladatokat fényképezve küldik (akiknél lehet, ott ragaszkodom a kézíráshoz), amit Paintben tudok javítani, illetve ha Word-ben vagy PDF-ben küldik, akkor is tudom javítani. Macerásabb, mint papíron kézzel, de megoldható, és környezetbarát is. 🙂

Gyökös Réka

Mit tanulhatunk Rékától?

Több mindent is, hála Réka részletes beszámolójának. Például azt, hogy nem kell félni az új dolgoktól, amiket eddig még nem használtunk, mert könnyen bele lehet jönni. Nagyon érdekes szerintem az is, hogy a szomszéd utcából is inkább ezt az oktatási formát választotta a tanítványa :).

Kata úgy kezdett bele az online tanításba, hogy nagyon szkeptikus volt:

Bevallom, az elején nagyon szkeptikus voltam az online oktatással kapcsolatban. Egyrészről úgy gondoltam, hogy én, aki nem vagyok egy számítógépes zseni, hogyan is kezdhetnék hozzá? Fogalmam sem volt róla, hogyan kell elképzelni egy online órát, milyen eszközöket lehet egyáltalán alkalmazni; másfelől pedig lenne-e egyáltalán kereslet az online óráimra?
Felgyorsult, rohanó világunkban azonban egyre inkább szükségét éreztem, hogy váltsak és az oktatás sokkal kényelmesebb megoldását alkalmazzam. Ezért iratkoztam be az Online Oktatás Magántanároknak szóló Mesterkurzusára.
Nagyon hasznos volt számomra a Mesterkurzus. Rengeteg hasznos tippet és tanácsot kaphattam, amiért nagyon hálás vagyok Szilvinek!
Korábban már olvastam a magántanároknak szóló könyveit és részt vettem egy workshopon is, amelyen a vállalkozás beindításával foglalkoztunk. Én itt találkoztam először az online oktatás gondolatával.
A nyolc leckéből álló kurzus elvégzése után, azt hiszem ki merem jelenteni, hogy az online oktatás valóban nem egy nagy ördöngősség, az is egészen nyugodtan belevághat, aki nem ért annyira az informatikához; hiszen Szilvi nagyon részletesen és érthetően elmagyarázza milyen előkészületek szükségesek egy online óra tartásához, hogyan lehet online tanítani, milyen eszközöket lehet alkalmazni, miként hasznosíthatjuk a tananyagunkat a számítógépen keresztül. Sőt, még az esetleges technikai malőrökkel is számol, tippeket ad hogyan lehet ezeket kiküszöbölni. Nem feledkezik meg azokról sem, akik esetleg kiscsoportos kurzusok indításán gondolkoznak, számukra egy külön fejezetben ad tanácsokat. Mesterkurzusán találkozhatunk marketing ötletekkel, online oktatáshoz szükséges programokkal és még bizony az online órákon gyakorolt etikettről sem feledkezik meg! 🙂 Ajánlom mindenkinek ezt a kurzust, aki most kíván belevágni az online oktatásba és úgy érzi hiányzik még az a bizonyos kezdő lökés! Aki pedig elvégzi, mindenképp csak profitálhat belőle! 🙂

Csonga Kata

Mit tanulhatunk Katától?

Először is nagyon köszönöm a pozitív visszajelzést és szívből örülök, hogy segített a kurzus!

Nem kell számítógépes zseninek lenni ahhoz, hogy tudjunk online tanítani, én sem vagyok az, és mégis több mint egy évtizede tanítok online. Kata időben felismerte, hogy a mai rohanó világban az online oktatás egy kényelmes, időt spóroló megoldás mind a tanár, mind pedig a diák számára. Leküzdötte ellenérzéseit, szépen felkészült technikailag és módszertanilag is, és belevágott! 🙂

A következő, második részben újabb érdekes történeteket, beszámolókat olvashatsz majd. Jelöld be a Sikeres Magántanár Facebook oldalán az értesítés funkciót, hogy ne maradj le a következő részről!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük