Zoom-fáradtság és amit tehetsz ellene

Az elmúlt egy év a sok új élethelyzetnek köszönhetően jó pár új kifejezést, fogalmat hozott az életünkbe, mint például a „Zoom-fáradtság”. Találkoztál már vele? Esetleg tapasztalod is magadon? Ha magántanár vagy, nagy az esélye, hogy igen, mert valószínűleg te is online tanítasz.

A Zoom-fáradtság olyannyira létező jelenség, mely jelen van a mindennapjainkban, hogy az amerikai Stanford Egyetemen is elkezdték vizsgálni. Habár a nevében a Zoom szerepel, természetesen magába foglal minden olyan programot, felületet, amely videóhívásra használható. A Covidnak köszönhetően az elmúlt egy évben nagyon sok ember tért át az online munkavégzésre; a korábbi személyes megbeszéléseket, konferenciákat, magántanárok esetében a személyes tanórákat felváltották az online meetingek, online órák.

Bátran ki merem jelenteni, hogy az online megoldásoknak rengeteg előnye van, és még ha sokan nem is szeretik, vitathatatlan, hogy sok munkahelyet mentettek meg az online világ nyújtotta lehetőségek, ezáltal pedig sok ember köszönheti nekik, hogy megtarthatta egzisztenciáját ebben a nehéz és bizonytalan helyzetben. Ahogy a munkavégzésünk egyre inkább áttevődik az online térbe, egy idő után természetesen megterhelővé is válhat, hogy naponta több órát online videós hívásokkal, hívásokban töltünk. Főleg akkor, ha már az életünk egyéb területeit is csak online tudjuk megoldani a személyes találkozások helyett.

A magántanárok jó része már a pandémia előtt is online dolgozott. Közéjük tartozom én is: nagyjából 15 éve kezdtem el online tanítani. Fokozatosan áttértem a személyesről az online oktatásra és jópár éve már kizárólag online tanítok. Volt, hogy heti 40 órát. Nem vagyok egyedi eset, ismerek magamon kívül még jópár kollégát, aki hasonlóan tanított és tanít. Nekünk a pandémia beköszönte nem hozott semmilyen változást a munkánkban. De mégis hogyan bírtuk éveken át, illetve hogyan bírjuk most is ezt a fajta munkavégzést? Ránk nem hat a Zoom-fáradtság?

Miért olyan fárasztóak az online videóhívások?

A Stanford Egyetem munkatársai egy éven át tanulmányozták a jelenséget és végül négy okot állapítottak meg, melyek a következők:

 • Folyamatos közeli szemkontaktus
 • Saját magunk képének folyamatos figyelése
 • Mobilitás csökkenése
 • Nagyobb kognitív leterheltség

1. Folyamatos közeli szemkontaktus

A videóhívások során a közeli szemkontaktus sokkal intenzívebb, mint egy személyes találkozáskor és az arcokat a kamerán keresztül nagyobbnak, közelibbnek érzékeljük, mint a való életben. Úgy érezzük, minden tekintet ránk szegeződik, ami tudat alatt egy stresszforrás lehet. A stanfordi kutatók szerint, amikor valakinek az arca ennyire közel van hozzánk, azt az elménk olyan intenzív helyeztként éli meg, ami konfliktushoz vagy közösüléshez fog vezetni, tehát akár jó, akár rossz értelemben vett felfokozott stresszhelyzetet idéz elő bennünk.

2. Saját képünk folyamatos figyelése

A videóhívás során mindenki szeretné a legjobb formáját mutatni, ami természetes. Viszont a folyamatos képi visszajelzés saját magunkról nagyon fárasztó lehet. A Stanford Egyetem vezető kutatója ahhoz hasonlítja ezt a helyzetet, mintha valaki mindenhová egy tükörrel kísérne bennünket, amiben minden helyzetben, minden egyes mozzanatunkban viszontlátjuk magunkat. A kutatások szerint ennek hatására sokkal kritikusabbak is leszünk magunkkal szemben.

3. Mobilitás csökkenése

Videóhívások közben a mozgásunk és a mobilitásunk természetellenes módon korlátozott, szemben például az audióhívásokkal, amely közben szabadon járkálhatunk, használhatjuk a kezünket. Hajlamosak vagyunk hosszú időn keresztül mereven a kamerába nézni, amit észre sem veszünk, ellenben a nap végére úgy elgémberedhet mindenünk, hogy akár masszív fájdalmat érzékelhetünk, jellemzően a hátunkban, vállunkban, nyakunkban. Hosszú távon komoly ízületi problémák is jelentkezhetnek.

4. Nagyobb kognitív leterheltség

A személyes kommunikáció során használt nonverbális jeleket automatikusan és természetes módon tudjuk értelmezni. Ezzel szemben a videóhívásokban látványosabb módon kell alkalmaznunk a nonverbális jeleket, például sokkal nagyobbat kell bólintanunk, kézjeleinket a kamerába kell mutatnunk, illetve az online beszélgetőpartnerünk jeleire is jobban oda kell figyelnünk. Ez az agy számára mentálisan megterhelő és plusz munkát jelent.

Mit tehetünk?

Térjünk vissza a kérdésre, miszerint hogyan lehetséges, hogy én és a hozzám hasonló magántanárok évek óta napi több órán át csak online dolgoznak, mégsem hat rájuk a Zoom-fáradtság jelensége?

Véleményem szerint az első és legfontosabb tényező a kamera kikapcsolása.

Ebben minden hozzám hasonlóan dolgozó magántanár egyetért és mi mind így tanítunk. Ha figyelmesen elolvastad a Stanford Egyetem kutatói által meghatározott, fent leírt négy pontot, biztosan rájöttél, hogy a Zoom-fáradtságot kiváltó négy ok közös metszéspontja a kamera használata.

Miért jó kamera nélkül órát tartani?

A lassan egy éve sikerrel futó Magántanár Mentorprogramon belül és egyéni konzultációkon is sokszor felmerült már ez a kérdés. Sok tanár nem tudja elképzelni, hogy lehet egy online órát kamera nélkül megtartani, illetve meg vannak győződve róla, hogy az óra kevésbé lesz hatékony, személyes vagy érdekes a tanuló számára (megjegyzés: felnőtt tanulókról van szó, gyermekeknél más a helyzet).

A 25 éves magántanári tapasztalatom alapján teljes meggyőződéssel állítom, hogy ez egyáltalán nem így van és ezt általában azoktól hallom, akik még csak nemrég kezdték el a magántanítást vagy az online tanítást. Ha így lenne, már rég becsődöltem volna én is és a hasonlóan hosszú ideje tanító kollégáim is, hiszen elégedetlenek lettek volna a tanulók és sikertelenek az órák. Kb. 25 ezer tanórát tartottam már meg, hogy ez hány tanítványt jelent, nem tudom, de nem keveset. A lényeg, hogy nem volt köztük egy sem, aki ragaszkodott volna a kamera bekapcsolásához, vagy nem találta hatékonynak az oktatást, tehát ha ettől tartasz, ne félj.

A mentoráltjaimnak, a hozzám forduló tanároknak részletesen átadtam és átadom a kamera nélküli online tanítás módszereit, menetét. Itt most összefoglalásképp a személyes listámat osztanám meg veletek a kamera nélküli online óra előnyeiről.

 • A kamera bekapcsolása szó szerint zabálja az internetet mindkét oldalon
 • Óriási adatforgalmat generál nálad és a tanulódnál is
 • A készülék teljesítményét is erősebben igénybe veszi a videóhívás
 • Megőrizhetitek a privátszférátokat, ha nincs bekapcsolva a kamera
 • Ha valamelyik oldalon gyengébb, régebbi a készülék, zavaróan rossz lesz a kép
 • Gyengébb internet vagy Wifi esetén szintén akadozik, befagy a kép
 • A videó befagyása után általában a hanggal is probléma lesz
 • Ilyenkor már értékes percek mennek el az órából
 • Ha az óráidat nagy mértékben a videóra építed, bajban leszel, ha egyszer valami miatt csak audió hívással tudtok órát tartani
 • A tanuló figyelmét a videó képe sokszor feleslegesen elvonja
 • A tanuló hallás utáni szövegértés készségét nagyban fejleszti, ha csak audióhívással tartjátok az órát
 • Szuper felkészítés telefonbeszélgetésekre, telefonos interjúkra
 • Mivel a tanuló nem hagyatkozhat a szájmozgásra, megkönnyíti a mostani maszkviseléses helyzetben az idegennyelvi megértést
 • Saját, friss élményem több tanulómmal: köszönhetően az audióhívásos óráinknak egyáltalán nem okozott gondot nekik, hogy a nyelvvizsgáztatók száját a vizsgán maszk takarta el!  
 • Végül pedig a fent leírt stanfordi kutatók által kiderített négy ok elkerülése, melyek igen hamar kiégéshez vezethetnek.

Senkit nem akarok meggyőzni a kamera nélküli online oktatásról, mindenki úgy tanít és dolgozik, ahogy ő ezt jónak tartja. Ám elgondolkodtató, hogy a Zoom-fáradtság jelenségével már egy olyan neves egyetem is foglalkozik, mint a Stanford és úgy gondolom, nekünk, akik intenzíven online dolgozunk, érdemes elgondolkodni, esetleg újragondolni azt, hogyan tudjuk a saját életünket egy kicsit könnyebbé tenni. Senki sem tudja, meddig tart a pandémia, az viszont már most is látható, hogy egyhamar nem fogjuk tudni elhagyni az online munkát.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy törődjünk magunkkal, próbáljuk meg megőrizni a fizikai és a mentális egészségünket, és ebben a gyorsan változó világban újra és újra vizsgáljuk meg magunkat a minket ért hatások tükrében. Merjünk változtatni, ha szükségét érezzük!

Minden magántanár kollégámnak szuper online órákat kívánok! 😊

Magyar nyelvű forrás.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük