Magántanítás – de mit is tanítsak? (2. rész)

Magántanítás – de mit is tanítsak? (2. rész)

Mióta megjelent a könyv, több érdeklődő is írt nekem azzal kapcsolatban, hogy segítsek, adjak tippet nekik. Nagyon szeretnének elkezdeni tanítani, viszont még nem igazán tudják, mit is tanítsanak. Főleg olyankor merül fel ez a kérdés, ha az ember nem beszél idegennyelvet, de tanítani szeretne.

Amikor magántanításról beszélünk, először általában a nyelvtanítás ugrik be mindenkinek, pedig nem csak nyelvet lehet tanítani! A cikksorozat 1. részében arról írtam, milyen lehetőségek rejlenek az iskolai tantárgyakból való korrepetálásban. Most, a 2. részben pedig még több olyan lehetőséget mutatok a magántanításra, amihez szintén nem kell nyelvtudás.

Hogyan válaszd ki, mit taníts?

Lehet, hogy egyértelmű, mégis fontos kimondani: ahhoz, hogy valamit tanítani tudj, jónak kell lenned az adott témában. De mit jelent ez konkrétan? Nagyvonalakban minden területen három tudásszintet határozhatunk meg, legyen szó szakmáról vagy akár hobbiról:

  1. alapszintű ismeretek
  2. középfokú tudás
  3. profi szint

Minimum középfokú ismeretekre van szükséged ahhoz, hogy el tudd kezdeni tanítani az adott témát, ám ilyenkor csak kezdőket tudsz elvállalni. Törekedj arra, hogy te magad minél profibb légy abban a témában, amit tanítasz. Ne légy rest folyamatosan fejleszteni magad, hiszen jó pap is holtig tanul.

Ennyi mindent taníthatsz

Életünket manapság behálózza a technika, így aztán nagyon nagy igény van mindenre, ami az informatikával kapcsolatos. A mai 30-as, 40-es és idősebb generáció még nem tablettel a kezében nőtt fel, így sokaknak szüksége van segítségre, legyen szó egy konkrét program használatáról, weboldal szerkesztéséről vagy akár a Photoshop és más grafikai programok elsajátításáról. Ha ez a szakmád vagy jól értesz hozzá, és türelmes, segítőkész vagy, miért ne tudnád tanítani is?

Létezik már online mozgásoktatás is! Meglepő? Elsőre lehet, hogy az, de miért ne tarthatna egy edző vagy egy gyógytornász a személyes edzéseken kívül fitnesszórát, jógaórát, pilatest vagy gerinctornát Skypeon keresztül? Kamera bekapcs és kezdődhet a személyi edzés.

Hobbid a gyöngyfűzés, horgolás, szabás-varrás, főzés, és már mesterműveket rázol ki a kisujjadból? Tanítsd meg másnak is, hogyan kell!

Zenész vagy? Tanítsd meg, hogyan kell játszani a hangszereden. Ki tudja, lehet, hogy találsz egy új bandatagot vagy az is lehet, hogy te fogsz kinevelni egy híres zenészt!

Ha sminkes, kozmetikus vagy, megtaníthatod a hölgyeket, hogyan ápolják a bőrüket, milyen smink illik hozzájuk és hogyan készítsék el azt. Megtaníthatod nekik a trükköket, technikákat. Fodrászként megmutathatod bizonyos frizurák elkészítését, és adhatsz hajápolási tippeket. Marketing tipp: Az oktatást természetesen összekötheted a szalonodban nyújtott szolgáltatásokkal is!

Ha táplálkozási tanácsadó vagy, tarthatsz online tanácsadást és akár főzőtanfolyamot is, melyben segítesz pl. ételallergiában szenvedőknek vagy diétázóknak megfelelően elkészíteni az ételeket.

A felsorolást még sokáig lehetne folytatni, de úgy gondolom, a fenti példák alapján biztosan megtalálod a saját szakterületedet, még ha itt most nem is szerepelt. Ha van egy ötleted, ami elsőre kissé őrültnek hangzik, ne vesd el azonnal! Tájékozódj, nézz körül, lenne-e rá igény. Attól, hogy még nem sokan tanítják azt, amit kigondoltál, még nem biztos, hogy nincs rá igény!

Ha megvan az ötlet, a téma, amit tanítani akarsz, már csak néhány lépésre vagy az első tanítványoktól! Hogyan indulj el a magántanítás útján, kikerülve a kellemetlen meglepetéseket, buktatókat? Ezt írom le a Hogyan lehetsz te is sikeres Magántanár című könyvemben.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük