Hogyan segített az online oktatás túlélni a hetet?

Már tavaly elkezdtük tervezni a lakásfelújítást. Lomtalanítással, selejtezéssel kezdtük – többek közt kiselejteztem a régi egyetemi tananyagaim jó részét is (ezzel kapcsolatban született egy blogbejegyzés is, amit itt olvashatsz el). Most pedig eljött a felújítás hete!

Kicsit tartottam az egésztől, még sosem vezényeltem le egyedül egy lakásfelújítást, illetve azt is át kellett gondolnom, hogyan fogom, fogjuk megtartani az óráinkat Marcusszal. Akadályozó tényezők a zaj, a kosz, a helyhiány, a munkásokkal való kommunikáció, a computer és az internet hiánya. Mondjunk le mindketten minden órát a hétre? Nem nagyon tetszett az ötlet, mert amellett, hogy vizsgára, érettségire készülő tanulóink is vannak, számolnunk kellene a bevételkieséssel is, ami így, felújítás idején pont nem jönne túl jól. 🙂

Hétfő – A redőnyös kezdte a munkát. Előtte való nap elpakoltunk mindent, amit kellett, hogy ezzel hétfőn már ne kelljen időt tölteni. Az időpontot direkt úgy egyeztettem le, hogy reggel még meg tudjam tartani a csoportos órámat, Marcus is tudott addig órát tartani. Mivel nem tudtuk, mikor fog végezni, nem beszéltünk meg estére órát, és jól is tettük, mert elég későn végzett.

Kedd – Ezen a napon nem jöttek munkások, amit már előre tudtam, ezért igyekeztünk mindketten erre a napra szervezni a legtöbb órát, ami elég jól sikerült. Ezen a napon csináltuk a heti elszámolást is (az oroszlánrészét az asszisztensünk csinálja, mi csak előkészítjük az információt és válaszolunk, ha van kérdés).

Szerda – Reggel 9-re jöttek a klímások. Próbáltam megtudakolni, mikorra végeznek, hogy délutánra-estére esetleg tudunk-e még órákat betervezni, de sajnos nem tudta előre megmondani. Szerencsére pont vannak tanulók, akik kora reggel is ráérnek, így aztán kora reggelre be tudtunk vállalni 1-1 embert. Tudtuk, hogy a klímaszerelés nagy zajjal jár. Marcusnak napközben is volt egy fontos órája, így aztán, mivel esett az eső, a telefonjával és a laptopjával beült a ház elé a kocsiba (ha jó idő lett volna, a közeli kis zöld területen lévő padra ült volna ki) és a mobil internettel simán megtartott két órát, amíg én itthon tartottam a frontot.

Csütörtök – Megérkeztek a festők! Sejtettük, hogy ez nem lesz kispiskóta, mivel a teljes lakást festették. Eleve minimum 5 munkanapra tervezték a komplett festést, ha nem jön közbe váratlan meglepetés. Ezen a napon nem tartottunk órát, mert egyáltalán nem tudtuk, mire számítsunk. Jó is volt, mert megbeszéltük, hogy milyen sorrendben haladunk majd a helyiségekkel, mikor mit hová kell majd átpakolnunk. Nem a dolgozószobával kezdték, így aztán tudtunk dolgozni, még ha nem is órát tartottunk (mert ahhoz túl nagy volt a zaj és a jövés-menés), de legalább egyéb, adminisztrációs jellegű feladatokat megcsináltunk, órákat egyeztettünk, házi feladatot javítottunk, stb. Ekkor készítettem el a holnapi Online oktatás és konfliktuskezelés a magántanításban workshop munkafüzetét is.

Péntek – A festők kezdték átvenni az uralmat a lakás fölött, jobbnak láttuk, ha megint az autó nyugalmába vonulunk ki órát tartani. Ezt úgy szerveztük meg, hogy felváltva tartsuk az órákat, így mindig volt valaki a festőkkel is (és persze ketten nem tudtunk volna egyszerre tanítani a kocsiban).

Hétfő – Hétvégén nem dolgoztak sem a festők, sem mi, hiszen a hétvége a pihenésé kell, hogy legyen minden dolgozó ember számára. Nekünk ez a hétvége mondjuk inkább a pakolásról, takarításról szólt. 🙂 Hétfőn aztán el kellett mennünk szegőlécet vásárolni. Az autóút alatt Marcus mobil internet és headset segítségével megtartott egy társalgási órát. Az óra vége előtt kicsivel érkeztünk meg, én már előrementem a boltba, ő pedig utánam jött, mikor vége volt az órának. Este is volt órája, amit részben a kocsiban (mert esett az eső), részben már itthon, a lakásban tartott meg, miután elmentek a festők.

Kedd – Tudtuk, hogy a festők reggel 8-tól már érkeznek, ezért 8-ig még meg tudtunk tartani egy rövidebb órát. Amennyire lehetett, ezeken az órákon olyan anyagokat vettünk, ami nem kívánt nagyobb előkészületeket, mivel ez most sem időben, sem technikailag nem volt megoldható. A kedd megint egyúttal az elszámolások napja volt, de mivel már rutinunk van benne és nagyon jól bejáratott a rendszer a virtuális asszisztensünkkel, fennakadások nélkül, telefonról mindent el tudtunk végezni. Estére nem vállaltunk órát, mert a dolgozószobát kellett festésre kész állapotba hoznunk másnapra. Innentől kezdve tényleg teljesen a mobil irodánkra voltunk utalva!

Szerda – Szerda reggel csoportom volt, ezt semmiképp nem akartam lemondani. Hűvös volt, ezért bekuckóztam magam a kocsiba és a saját kis mobil irodámban gond nélkül megtartottam a kiscsoportos online órát a telefonomról mobil nettel. Ez idő alatt Marcus tartotta a frontot a lakásban. Később elmentünk egy bútoráruházba néhány kiegészítőt venni. Amíg én szépen ráérősen nézelődtem, Marcus egy nyugis kávézóban egy finom kávé mellett megtartott egy órát – kellemest a hasznossal! 🙂

Csütörtök – A festés utolsó napja volt, ezért teljesen óramentesen hagytuk, hogy mindenben a munkások keze alá tudjunk dolgozni annak érdekében, hogy ma tényleg befejezzék a festést. Bele is húztak rendesen, a jó csapatmunkának köszönhetően délutánra végeztek is. Nekünk pedig jól jött az a pár óra, ami maradt a napból, hogy legalább egy kicsit újra lakhatóvá tegyük a lakást. Nagyon fontos volt, hogy csütörtökön végezzenek, ugyanis a pénteket a szombati (azaz már holnapi!) Online oktatás és konfliktuskezelés a magántanításban workshop előkészületeire tartottam fenn.

Nos, azt hiszem, az elmúlt hétnél mi sem bizonyítja jobban, mennyire jó dolog az online oktatás, és micsoda rugalmasságot és szabadságot tud adni az embernek! A holnapi workshop mind a 10 résztvevőjével az online oktatás csínját-bínját fogjuk átbeszélni.

Ha erről a workshopról most lemaradtál, ne aggódj, nem ez lesz az utolsó workshopom a témában! Kövesd a Sikeres Magántanár Facebook oldalát, hogy elsőként értesülj a workshopokról.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük