Coaching a nyelvtanításban – Haladó tréning (Beszámoló)

Ebben a blogbejegyzésemben számoltam be nektek a Taníts másképp! alapozó tréningről, melyet Kovács Beáta, nemzetközileg elismert kvalifikált coach és angoltanár tart olyan nyelvtanároknak, akik szeretnének betekintést nyerni a coaching szakmába, illetve szeretnék megtudni, hogyan alkalmazhatják a coaching módszereit a nyelvtanításban.

A haladó tréning

Már az alapozó tréning is nagyon tetszett, hasznos volt és rengeteg új benyomással, információval lettem gazdagabb, így nem volt kérdés, hogy megyek a haladó tréningre is. Az egész napos tréning Bea otthonosan berendezett, barátságos légkörű nyelvstúdiójában került megrendezésre. A hat fős csoportból én voltam az „új” ember, mivel a többiek együtt végezték az alapozó tréninget, csak egy másik időpontban, mint én. De ez egyáltalán nem jelentett problémát, mert mindenki nagyon szimpatikus volt, és egyből megtaláltuk a közös hangot. Ismét vegyesen voltunk angol- és némettanárok.

Egy rövid bemutatkozás után máris egy feladattal kezdtünk, melynek kapcsán felhoztam egy kérdést egy problémás tanítványommal kapcsolatban, akivel egy ideje nem vergődtünk zöldágra. Bebizonyosodott, hogy milyen jó, ha az ember néha külső szemlélőtől kér segítséget, ugyanis mind Beától, mind a csoporttársaimtól remek ötleteket, tanácsokat kaptam a témával kapcsolatban, de erre majd még visszatérek.

A tréningben többek között az is tetszett, hogy bár Beának természetesen volt egy felvázolt tanmenete, mégis engedte, hogy néha el-elkanyarodjunk más irányba, esetleg jobban kivesézzünk olyan dolgokat, ami érdekelt minket. Ezáltal nagyon jó eszmecserék, beszélgetések kerekedtek a csoportban.

A haladó tréning abszolút gyakorlatorientált volt. Olyan anyagokat kaptunk Beától, amelyeket rögtön tudunk használni a tanítványainknál az óráinkon. Ahogy az alapozó tréningen, úgy itt is voltak páros, kiscsoportos feladatok, melyek segítségével a gyakorlatban tudtuk alkalmazni a tanultakat. Azt hiszem, a többiek nevében is mondhatom, hogy ez nagyon hasznos volt.

A szombati tréning után alig vártam a hétfőt, amikor a fent említett tanítványomon végre kipróbálhattam a coaching eszközöket. Vasárnap már küldtem neki egy felkészítő feladatot ezzel kapcsolatban, és az első visszajelzése is siker volt: magától küldött nekem egy házi feladatot, amit az utóbbi időben elhanyagolt.

A coaching eszközök használatával a tanítványom a következő előrelépéseket tette:

  • felismerte, min kell még a legtöbbet dolgoznia a sikeres nyelvvizsga érdekében
  • újra végigondolta a céljait
  • tudatosította magában, mi is az, ami motiválja őt a nyelvtanulásban
  • ezek után részletesen tájékozódott, és eldöntötte, melyik nyelvvizsgát szeretné letenni
  • részletes tanulási tervet dolgozott ki magának

A hétfői coaching stílusú óránk egyértelműen előrelépést hozott, és ami az „i”-re feltette a pontot, az az volt, hogy az óra után emailben köszönte meg a pozitív hozzáállásomat a témához.

Bár még mindig nagyon kezdő vagyok nyelvi coach témában, ez a tréning mégis olyan tudást adott a kezembe, amellyel máris pozitív irányba tudtam fordítani egy folyamatot, és a tanítványomat ki tudtam mozdítani egy negatív helyzetből, ami mindkettőnknek sikerélményt adott.

A Taníts másképp! tréningeket Kovács Beáta, nemzetközileg elismert kvalifikált coach és angoltanár tartja. Információ: www.icoachu.hu és Facebook-oldal.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük