A magántanár mint vállalkozó

Lukáts Andreával (Az Adminisztrátor – Virtuális asszisztens) a gyönyörű Eiffel Palace-ben

Engedjétek meg, hogy beszámoljak egy tegnapi élményemről, ami ennek a blogbejegyzésnek a témáját adta. Lukáts Andrea, alias Az Adminisztrátor – Virtuális asszisztens kért meg, hogy menjek el vele a Nő a siker – vállalkozásindítási tréningre, és mivel hobbi szinten fotózom, készítsek róla néhány fotót. Örömmel elvállaltam, de azt szerettem volna, ha igazán profi fotók készülnek róla, így biztos ami biztos, elhívtam a páromat is, aki egy picikét azért profibb nálam ezen a téren. Andrea – Az Adminisztrátor meghívott vendég volt ezen a bizonyos képzésen, és arra kérték fel, meséljen a tapasztalatairól, melyeket azóta szerzett, amióta az alkalmazotti létet lecserélte a vállalkozóira.

Nagyon kedvesen fogadott minket Simon Erika, a tréning vezetője, és nőkből álló csoportja, akik ezen a tréningen arról tájékozódhattak, hogy hogyan válhatnak alkalmazottból vállalkozóvá. Mivel végül nem én fotóztam, rögtön hoztak nekem is egy széket, ezáltal én is részese lettem a beszélgetésnek. Andrea elkezdett mesélni a saját vállalkozásáról, és egy kis idő elteltével én is bekapcsolódtam a beszélgetésbe egy-egy gondolat erejéig. Legfőképp akkor tudtam hasznosat mondani a résztvevőknek, amikor hosszútávú tapasztalatokról volt szó, eközben pedig rádöbbentem, hogy bizony már több mint 10 éves tapasztalatom van a vállalkozás terén.

Visszatekintve elmondhatom, hogy sok-sok éven át ösztönből vittem, vittük a vállalkozásunkat, belesétáltunk rejtett csapdákba, megtapasztaltunk krízishelyzeteket, amelyekből a hajunknál fogva kellett saját magunkat kirángatni. Mennyi kellemetlenséget el tudtunk volna kerülni, ha egy tapasztaltabb magántanár átadta volna a tudását!

Én tegnap igyekeztem egyrészt nem túl sokat beszélni, hiszen Andrea volt a meghívott előadó, én csak odacsöppentem 🙂 Másrészt, ha már megszólaltam, igyekeztem olyan epizódokat megosztani a résztvevőkkel a saját pályafutásunkból, amikből okulhatnak, tanulhatnak. Remélem, hasznosnak találták a tanácsaimat.

Extrovertált vagy introvertált vállalkozó?

Andrea egy mindig mosolygós, vidám, nagyon kommunikatív személy, mondhatjuk, hogy extrovertált. Könnyen teremt kapcsolatokat és szinte lubickol a vállalkozásában, hiszen nyüzsöghet, pezseghet, az előadása is pörgős volt, sok információval, anekdotákkal fűszerezve. Az első megszólalásomkor egy szempillantás alatt kiderült, hogy én ennek pont az ellenkezője vagyok, ami egy, a tréning résztvevői számára nagyon érdekes témát vetett fel:

Válhat-e egy introvetált emberből vállalkozó?

Naná, hogy válhat! Ahogy az ügyfelek, úgy a vállalkozók is lehetnek hangosabbak, csendesebbek, pörgősebbek vagy nyugisabbak. Attól, hogy valaki lassabb, nyugodtabb, introvertált típus, még tudhat jól kommunikálni és mindenek előtt lehet jó vállalkozó. A következő kérdés az volt, hogy hogyan kommunikáljon az ügyfelekkel, aki kicsit visszahúzódóbb. A kommunikációt természetesen nem lehet kizárni a munkából, ahogy az életünkből sem. Azonban szerencsére van választási lehetőségünk. Az ilyen típusú emberek sokkal inkább szeretnek írásban kommunikálni, mint telefonon, és ez valóban működik a gyakorlatban is. Bevallom, én is ez a típus vagyok. Amit a sok éves tapasztalatom alapján elmondhatok, az az, hogy egy introvertáltabb embernek pont, hogy ideális az online munka, az online tanítás. Ahogy a könyvemben leírom, még a kamerát sem kell bekapcsolni, enélkül is teljes értékű órát lehet tartani.

Mindennek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Annak is, ha valaki extrovertált, és annak is, ha valaki introvertált személyiség. Én szeretem mindennek a pozitív oldalát szem előtt tartani – az egyik tanácsom az előadáson az volt, hogy ha meg tudjuk tartani a pozitív szemléletünket, akkor szintén pozitív ügyfeleket vonzunk be a vállalkozásunkba – tehát nézzünk meg néhányat az előnyök közül:

Ha extrovertált vagy:

  • könnyen veszed fel a kapcsolatot ismeretlen emberekkel
  • pörgős vagy, a munkatempód bámulatos
  • szóban nagyon jól tudsz kommunikálni
  • nem esik nehezedre mások előtt beszélni, előadni
  • nem ijedsz meg egykönnyen a váratlan helyzetektől, új kihívásoktól

Ha introvertált vagy:

  • írásban nagyon jól és precízen kommunikálsz
  • el tudsz mélyedni az odafigyelést, koncentrációt igénylő munkákban
  • nyugodtabb típus vagy, aki nem kapkodja el a feladatokat, nem felületes
  • másokkal is türelmes vagy, nem sietteted őket
  • okosan, megfontoltan hozod meg a döntéseidet

Akár az introvertált, akár az extrovertált típusba tartozol, lehetsz Sikeres Magántanár.

Ahhoz, hogy jó magántanár váljon belőled, elsősorban a szaktudásodra, türelemre és jó kommunikációs készségre van szükség. És mire kell odafigyelned, hogy már az induláskor elkerüld a felesleges buktatókat, és rövidebb idő alatt szerezz tanulókat? Ezt írom le részletesen, gyakorlati tanácsokkal a könyvemben.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük