Vidék vagy főváros? Elárulom: Mindenhol jól jársz!

Vidék vs főváros

Az összehasonlítgatás a főváros és vidék között örök életű Magyarország esetében. Hazánk érdekes sajátossága a „vízfejűség”, azaz a fővárosközpontúság. Hogy ez miért alakult így, annak történelmi, gazdasági, infrastrukturális és földrajzi okai is vannak, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy nem csak Magyarország vízfejű; a legtöbb szomszédos országunkra jellemző ez a struktúra. Tény, hogy kis országunkban nagyon sok minden Budapestre koncentrálódik. Csak hogy a fontosabbakat említsük:

  • Legnagyobb népsűrűség, legtöbb lakos
  • Az ország gazdasági, pénzügyi és kulturális központja
  • Legtöbb oktatási intézmény
  • Legtöbb munkahely
  • Legmagasabb fizetések

Hol kerül többe az élet?

Minden évben több hírportál is megjelenteti az országos kereseti statisztikákat, és az eredmény soha nem okoz meglepetést. Még egyszer sem olvashattunk ugyanis olyat, hogy ne a fővárosban lettek volna legmagasabbak a fizetések. Ám Budapest nem egyszerűen csak megelőzi a többi nagyvárost, hanem durván elhúz előttük: bizonyos területeken akár 30%-os különbségek is vannak Budapest és a második helyezett város vagy megye (általában Győr-Moson-Sopron) átlagfizetései között. Nem beszélve azokról a megyékről, melyekben a legalacsonyabbak a fizetések (és a munkalehetőségek száma). Sokan erre azt mondják, hogy igen ám, de a fővárosban sokkal drágább a megélhetés, mint a vidéki nagyvárosokban. Ez az állítás részben igaz, a megélhetés valamivel drágább, de nem annyival, mint amennyivel többet tud keresni az ember.

A következtetést mindenki le tudja vonni: vidéken kevesebb pénzből kell boldogulnia az embernek, és ez az elkövetkezendő évtizedekben sem fog nagyon változni.

Nagyon sok fiatal jön fel vidékről a fővárosba, hogy itt találjon jól fizető állást, de sokan még évek múltán sem tudnak hozzászokni a nyüzsgéshez, a zsúfolt metrókhoz, a rossz levegőhöz, vagy épp a nagyváros anonimitásához. Nem érzik otthon magukat, és vágynának vissza a szülővárosukba, de nem tehetik meg, hogy mindent itthagyva hazaköltözzenek, mert nincs munkalehetőség, vagy ha van is, sokkal szűkebbre kellene húzniuk a nadrágszíjat, mert annyival alacsonyabbak a fizetések. Sok fiatal pár – akár budapestiek is – szívesen költözne vidékre, hogy nyugodt környezetben alapítson családot, és ne egy másfél szobás panelben, hanem nagy kertes családi házban neveljék fel a gyerekeket. Közel a nagyszülőkhöz, hogy ne csak iskolaszünetekben láthassák az unokákat, hanem akár többször is vigyázhassanak rájuk, amíg az ember például kicsit kettesben lehet a párjával. De a nehezebb megélhetés, a munkalehetőség hiánya szinte mindenkit eltántorít ezektől a vágyaktól, tervektől.

Nyugodt élet és átlagon felüli egzisztencia – De hogyan?

Van egyáltalán megoldás arra, hogy olyan életet élj, amiben jól érzed magad, mert a családoddal, a régi barátaiddal lehetsz nyugodt, szép, vidéki környezetben, viszont anyagilag is jól jársz, és olyan életszínvonalon tudj élni, amely biztonságot ad neked és a családodnak?

Igen, van. Megkaphatod mindkettőt. Olvass tovább.

Hogyan kereshetsz vidéken is annyit, vagy többet, mint Budapesten?

A megoldás az, ha függetleníteni tudod magad a munkavégzés helyétől. Hogyan? Úgy, hogy interneten, online végzed a munkád! Ezt természetesen nem lehet minden szakmában megoldani, de íme, néhány példa olyan munkákra, amelyet online is remekül végezhetsz:

  • webdesigner
  • marketing tanácsadó
  • újságíró
  • Virtuális asszisztens (én vele dolgozom)
  • Magántanár

Egyértelműek a felsorolt szakmák, de mi a helyzet az utolsóval?

Kiből lehet magántanár?

Rengeteg lehetőséged van arra, hogy magántanárként taníts: taníthatsz nyelvet, korrepetálhatsz iskolai, egyetemi tantárgyakból, de taníthatod a saját szakmádat vagy hobbidat is (erről részletesebben olvashatsz ebben és ebben a blogbejegyzésben). Ha online tanítasz, Te is nyugodtan elkérheted azt az óradíjat, amit a fővárosban kérnek. Ugyanis az óradíjad (= fizetésed) nem attól függ majd, hogy Magyarország melyik részén élsz, hanem attól, hogy mennyire vagy jó magántanár! Most biztosan azt gondolod: Ez nagyon jól hangzik, de én nem vagyok tanár, nincs tanári diplomám. Jó hírem van a számodra: nem kell diplomás tanárnak lenned ahhoz, hogy jó magántanár váljon belőled! Ami kell hozzá: légy profi a szakmádban és szeress emberekkel foglalkozni.

Ha megvan az elhatározásod, hogy szeretnél helytől függetlenül, főnökök nélkül olyan munkát végezni, amelyben nap mint nap kézzel fogható sikerek motiválnak, akkor én segítek neked elindulni a magántanári pályán. Könyvemben 20 éves magántanári tapasztalatommal részletes útmutatást adok arról, hogyan haladj lépésről lépésre az elhatározástól kezdve az első tanítványodig:

www.sikeresmagantanar.com

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük