5 online program, amire minden magántanárnak szüksége van

5 online program magántanároknak

Ma már rengeteg olyan online program és applikáció áll rendelkezésünkre, amik megkönnyítik egy magántanár mindennapi munkáját. Vállalkozóként ezekre bizony szükségünk is van, hiszen a tanításon kívül még sokféle feladatot kell egy személyben ellátnunk, így minden olyan eszköz jól jön, amivel egyszerűbben oldható meg egy-egy feladat vagy ami segít rendszerezni a munkát. Mindig a produktivitás az elsődleges szempont, hiszen rengeteg időt spórolhatsz meg ezek használatával.

Összeszedtem azt az 5 programot, amiket a mindennapi munkám során használok. Ha még nem ismered valamelyiket, érdemes kipróbálni! És ami a legjobb: mind ingyenes!

Trello

A Trello egy projekt menedzsment alkalmazás, de ha nem vagy járatos ebben a témában, akkor se ijedj meg, mert nagyon egyszerű használni! Körülbelül olyan, mintha Post-It fecniket ragasztgatnál ki a tennivalóiddal, de ennél jóval többet tud.

Nagyon jól tudod rendszerezni benne a feladataidat, legyen szó akár a tanításról, a héten tartandó óráidról, vagy akár a bevásárlólistádról, edzéstervedről. Kártyákat hozhatsz benne létre az egyes feladatoknak, adhatsz hozzá leírást, csatolhatsz fájlokat, beállíthatsz határidőket.

Így pl. külön kártyája lehet minden tanulódnak, ahol nyomon tudod követni, hogy éppen hol tartotok a tananyagban, mit vettetek át legutóbb, vagy milyen házi feladatot adtál neki.

A kártyákhoz hozzáadhatsz másokat is, ha munkáról van szó, vagy családtagot, ha személyes az adott feladat. Szinkronizálhatod a gmail fiókoddal, így az e-mailekből rögtön Trello kártyákat kreálhatsz. Vizuális a felülete, beállíthatsz különböző háttérképeket. Használhatod a számítógépeden, tableteden és telefonodon is. Ha pedig több funkciót szeretnél elérni, van fizetős verziója is, ami ennél is többet tud.

WeTransfer

Ha nagyobb fájlt szeretnél küldeni valakinek – ami egy magántanár munkájában gyakran előfordul -, akkor a WeTransfer egy pofonegyszerű megoldás. Az ingyenes verzióval max. 2GB-os fájlt tudsz küldeni pár pillanat alatt. Fel kell tölteni az adott fájlt, meg kell adni az e-mail címet, ahová küldeni szeretnéd, és a címzett e-mailben megkapja a linket a fájlhoz, ahonnan letöltheti. Így egyszerűen továbbíthatsz nagyobb terjedelmű leckéket, tananyagokat a tanulóidnak.

Google Drive

A Google Drive-ot talán nem kell bemutatnom. Én főleg a Dokumentumokat és a Táblázatokat használom benne, remekül helyettesíti a Word-öt és az Excel-t. Utóbbi kettőt is szoktam használni, de a Drive-ban azt szeretem, hogy automatikusan menti a módosításokat, így biztosan nem jársz úgy, hogy elfelejtetted menteni a munkádat, és elszáll az egész.
Ha magad szeretnél pl. feladatlapokat, nyelvtani teszteket készíteni a tanítványaidnak, akkor a Drive-ban nemcsak gyorsan létre tudod hozni őket, hanem könnyen meg is tudod osztani velük anélkül, hogy fájlokat kellene csatolgatnod.

Canva

Minden magántanárnak jól jöhet ez az online képszerkesztő program, hiszen ha van egy Facebook oldalad, weboldalad vagy blogod, akkor a posztjaidhoz jó minőségű képekre is rendszeresen szükséged lesz.

Készíthetsz vele grafikákat minden közösségi felületre, dokumentumokat, névjegykártyát, logót, szórólapot, és még sok mást. Ezekhez vannak előre méretezett sablonok, amikkel dolgozhatsz, így nem kell pl. azon gondolkoznod, hogy mi az ideális felbontás egy Facebook grafikához, csak válaszd ki, hogy Facebook poszthoz készítenél képet, és már el is kezdheted a tervezést.

Használhatod a Canvában lévő stock fotókat, betűtípusokat, háttereket, grafikai elemeket, de tölthetsz fel saját képeket is. Találsz előre elkészített sablonokat az adott projekthez – pl. névjegykártya – , így ha nem magad szeretnél tervezni, akkor kiválaszthatsz egyet ezek közül, és átírhatod rajtuk a szöveget, kicserélheted a hátteret a sajátodra, törölhetsz vagy hozzáadhatsz grafikai elemeket, stb.

Van fizetős verziója is, amivel több használható funkciót kapsz, betűtípust pl. az ingyenes verzióban nem tudsz feltölteni. De egy átlagos felhasználónak bőven elég az alap verzió is.

Skype

Te személyesen vagy Skype-on keresztül tartod az óráidat? Én már régóta Skype-on tanítok, és megfizethetetlen mennyiségű időt spórolok meg vele, a kényelemről nem is beszélve.

Nem kell időre rohanni valahova, hogy a tanítvány otthonában vagy kávézókban tartsuk meg az órát, és nekik sem kell hozzám utazni, így mindenki csak nyer vele. Ráadásul a Skype használatával kibővítheted a tanulóid körét más városokban, vagy akár más országokban élőkre, ahogy nálam erre számtalan példa volt már. Az otthonod kényelméből vagy bárhonnan taníthatsz, ahol van internet.

Ezek az általam nap mint nap használt online programok, amikkel gördülékenyebben megy a munka. Ha van olyan kedvenc programod, amit magántanárként használsz, de a cikkben nem szerepel, oszd meg velem és az olvasókkal kommentben!

A bejegyzés megírásához a szakmai segítséget Saccani Ágnes Virtuális Asszisztens nyújtotta:

http://prontiva.com/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük