3+1 kérdés, amit felteszel magadnak, mikor a magántanításon gondolkozol

Sikeres magántanár - gyakran ismételt kérdések

Amióta megírtam a Sikeres Magántanár ebook-ot és elindítottam a sikeresmagantanar.com weboldalt, egyre több kezdő és már haladóbb magántanár, illetve a magántanári pályát még csak fontolgató ember fordul hozzám kérdéseivel. Mivel sok olyan kérdés van, amelyek rendszeresen ismétlődnek, és nagyjából mindenkiben felmerülnek a szakma kapcsán, úgy gondoltam, ezeket egy blog bejegyzésben gyűjtöm össze nektek a válaszokkal együtt.

Én is alkalmas vagyok magántanárnak?

Természetesen mint minden területen, így a magántanári szakmában is megvannak azok az alapvető személyes tulajdonságok, amelyeknek a megléte fontos ahhoz, hogy jó magántanár legyen belőled. Ilyen például a türelem, a jó kommunikációs készség, az empátia vagy a rugalmasság. Ezek mind nagyon fontosak ahhoz, hogy képes legyél átadni a tudásodat másoknak, bármilyen tantárgyat is tanítasz. A jó hír az, hogy készségeidet fejlesztheted gyakorlással: “kísérletezhetsz” barátokon, ismerősökön, akiktől visszajelzéseket is kaphatsz, hogy szerintük mi az, amiben még erősödnöd kell. Ne feledd, gyakorlat teszi a mestert!

Csak nyelvet érdemes tanítani?

Ebben a cikkben már írtam arról, hogy mi mindent taníthatsz magántanárként. Ha körülnézel a mai online világban, már számtalan különböző témában találsz tanfolyamokat az informatikától az egészséges táplálkozásig, a gyöngyfűzéstől a sminkelésig. A legfontosabb, hogy olyan dolgot taníts, amiben otthonosan mozogsz, és amiben már van egy erős középszintű tudásod. Fontos, hogy te is szeress tanulni az adott témában, hiszen a saját tudásod folyamatos fejlesztése alapvető fontosságú ahhoz, hogy sikeres legyen a magántanári karriered. A tudás érték, így bármi legyen is a választott tárgyad, a tanításra, ismeretek átadására mindig van igény.

Hogyan tudok tanulókat szerezni?

Ez a kérdés minden kezdő magántanárban felmerül, hiszen mindig az első lépések a legnehezebbek. Először is tudasd a barátaiddal, ismerőseiddel, családtagjaiddal, hogy tanítani kezdtél, mert sokszor ebből a körből, vagy az ismerőseid ismerőseiből kerülnek majd ki az első tanítványaid.
Emellett érdemes hirdetned is, hogy minél több emberhez eljuss. Több, tanárokra specializálódott weboldal van, ahová érdemes regisztrálni, ezekről a könyvben írtam bővebben. Próbálj meg minél több felületen jelen lenni és “láttatni magad”, beleértve a közösségi médiát is. Ha professzionális weboldalra nincs is pénzed az elején, egy Facebook oldal nem kerül semmibe, és sokan rád találhatnak általa.

Az online vagy a személyes tanítást válasszam?

Ma már egyre kevesebben vannak, akik ragaszkodnak a személyes tanórákhoz, hiszen minden elérhető online. Válaszd azt, ami neked leginkább megfelelő (akár vegyesen is), de ha valódi rugalmasságra és szabadságra vágysz, akkor az online tanítást javaslom.

Ez neked is és a tanítványodnak is kényelmesebb, hiszen egyikőtöknek sem kell utazgatni, időben odaérni valahová, elég, ha van működő internet kapcsolat. Így időt spóroltok mindketten, és te is több tanítványt tudsz vállalni, hiszen az egyik Skype-os óra után akár máris jöhet a következő. Ráadásul a világ bármely pontján élő tanítványt elvállalhatsz, nem csak azon a környéken, ahol laksz, és ahová kényelmesen el tudsz jutni.

Még a számítógép előtt sem kell ülnöd, megtarthatod az órát a telefonodon, tableteden, így onnan taníthatsz, ahonnan csak szeretnél.

Remélem, a fentiekkel sikerült néhány kérdésedet megválaszolnom. Ha szeretnél többet megtudni a magántanári pályáról, olvasd el ebookomat, amiből a kezdéskor felmerülő további kérdéseidre is választ kapsz.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük