Mit tanulhat egy magántanár egy rossz táskakereskedőtől?

Mit tanulhat egy magántanár egy rossz táskakereskedőtől?

Ezt a blogbejegyzést az ihlette, hogy tegnap két garanciális eset miatt elmentünk az egyik fővárosi bevásárlóközpontba, két hibás terméket szerettünk volna visszacserélni. Nagyon érdekes és tanulságos volt, mennyire másképp reagált a két kereskedőegység a dologra!

Kezdem a táskával. Ezt a táskát kis híján fél évvel ezelőtt vettem egy kiskereskedőnél, akinek egy nagy bevásárlóközpontban van egy táskás standja középen, a folyosón. Már néhány napi hordás után elkezdett elereszteni a varrás a bélésében, ezért visszavittem a táskát. Pár perces vizsgálgatás után közölték, hogy beküldik javításra, várhatóan 15 napon belül lesz kész, de az eladó még megjegyezte, hogy egyébként hamarabb kész szokott lenni. Elkérték a telefonszámomat, azon értesítenek SMS-ben, amint kész a táska.

Jóval több mint 15 nap után sem volt visszajelzés a részükről, ezért mikor legközelebb arra jártam, odamentem személyesen a standhoz, hogy megkérdezzem, mi a helyzet a táskámmal. Az eladó csodálkozva néz, hogyhogy nem kaptam értesítést, az nem lehet! Kicsit az volt az érzésem, hogy az én hibám, mindenesetre egyszer sem hallottam tőle egy „elnézést” vagy valami hasonlót. Kiderült, hogy a javított táska ott volt begyűrve alulra a stand belső szekrényébe, ahonnan előhalászta az eladó, én pedig kissé bosszankodva hazamentem. Otthon látom, hogy a javítást olyan minőségben végezték el, mintha én csináltam volna az általános iskolában technikaórán tanult pelenkaöltéssel, bár én a maradék cérnát azért levágtam volna hatodikos fejjel is…

German Online Coach - Garancia

Gondolom, kitalálod, hogy a „megjavított” rész a második hordás után újra szétment, sőt, a bélés már egy másik helyen is kezdett elszakadni, tehát mehettem vissza a táskás standhoz. Számomra egyértelmű volt, hogy ezek után szó nélkül kicserélik vagy visszaadják a vételárat, és egy percig sem gondoltam volna, hogy akadékoskodni fognak. Pedig ez történt.

Az eladó közölte, hogy visszaküldik javításra, és amennyiben ott kiderül, hogy nem javítható, akkor kicserélik. Megint elkérte a telefonszámomat és megint ígérte, hogy jelentkeznek 15 napon belül. Ez természetesen másodszorra sem történt meg, így aztán megint személyesen mentem oda, és megint jött a nagy csodálkozás, hogy hogyan lehetséges, hogy nem küldtek nekem SMS-t. A táska megint ott volt begyűrve a szekrénybe. Az eladó közölte, hogy nem javítható a táska, cserét kapok. Válasszak valamit 4990 Ft értékben. Mondtam neki, hogy én pont olyan táskát szeretnék, mint amilyen az eredeti. Nem véletlenül választottam azt, a többi kb. 10 modell, ami ki van téve nekik a standra, nem tetszik. Erre a reakció az volt, hogy óóóó, hát ilyen már rég nincs nekik, kéthetente cserélődnek a táskák a nagykerben! Rendben, mondtam, akkor kérem vissza a vételárat. Hát azt nem lehet. Válasszak valamit az eredeti táska értékében. Később is visszajöhetek, ha most nincs olyan, ami tetszene.

German Online Coach - Garanciális esetek

Azóta többször is megfordultam arrafelé és minden alkalommal végignéztem a táskákat, hátha van valami hasonló, amire szívesen kicserélném. Hosszú hetekig ugyanazok a táskák voltak kitéve, de tegnap végre láttam egy nagyon hasonlót. Megnéztem közelebbről, hát látom, hogy már a külső felén is van egy hibás varrás, ami rövid időn belül szétjönne, ha hordanám. Azért odamentem az eladóhoz, felvázoltam az eddigi történetet és mondtam, hogy itt van ez a táska, de másik példányt adjon belőle, mert ami ki van téve, az eleve hibás. Óóó, hát csak ez az egy darab van ebből. Esetleg megkérdezheti a nagykert, hogy van-e még nekik. Megint mondtam, hogy ha nincs, akkor szeretném visszakérni a vételárat, mert utánanéztem, és a törvény lehetővé teszi, ha a hibás termék nem javítható és pont ugyanolyan termékre sem cserélhető ki.

Az eladó válasza döbbenet: volt már ilyen esetük és akkor sem cserélték ki, ha akarok, vegyünk fel jegyzőkönyvet, jelentsem be a fogyasztóvédelemnél és majd egy békéltető tárgyaláson (!) vagy megítélik az összeget vagy nem!

Emlékeztetőül: 4990 Ft-ról van szó… Ezek után abban egyeztünk meg, hogy nézzenek utána, van-e még a nagykerben a táskából hibátlan példány és majd értesítenek SMS-ben. Jó, de mondom eddig sem értesítettek soha, amikor ígérték, úgyhogy én szeretném elkérni az üzletvezető telefonszámát, majd én felhívom. A válasz: nincs telefonszám! Mire én: egy cégnek nincs telefonszáma? Ezt nem tartom valószínűnek… De ő akkor sem tud telefonszámot adni! Keddenként van itt a főnök, akkor lehet vele találkozni! Szóval most itt tartunk.

Ha még itt vagy, kedves olvasóm, akkor nyugi, a másik garanciális eset sokkal rövidebb sztori lesz. Egy nagy Fast Fashion üzletben vásároltunk egy farmerdzsekit, amin néhány mosás után foltokban anyaghiba keletkezett. A dzseki értéke majdnem 13 ezer forint volt és igazából már ki is futottunk a hat hónapos garanciális határidőből, de azért bementünk a boltba, hátha mégis megkönyörülnek rajtunk. Mondanom sem kell, hogy bármilyen megjegyzés, pofavágás vagy bármiféle akadékoskodás nélkül visszavették a dzsekit és kb. 5 perc leforgása alatt az összeget ajándékkártyára írták jóvá. Mivel vásároltunk is valamit, az ajándékkártyával egyből tudtunk fizetni is, mindenki segítőkész volt és elégedett vevőként távoztunk az üzletből.

Miért érdekes ez a történet nekünk, mint magántanár vállalkozóknak?

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • A kettő közül melyik üzlet van jobban rászorulva a vevőkre?
  • Melyiknek nagyobb érdeke, hogy megtartsa a vevőit, sőt, visszatérő vásárlót csináljon belőlük?
  • A táskakereskedő vajon mivel veszít többet? Azzal, ha akadékoskodás nélkül visszaadja a 4990 Ft-ot, vagy azzal, hogy lett egy olyan vásárlója, aki soha többet nem fog ott venni semmit, sőt, az ismerőseinek is el fogja mesélni a történetet, így aztán több potenciális vevőtől esik el a bolt?

Mi is „kiskereskedők” vagyunk, ezért sokat tanulhatunk ebből a történetből. Az egyik kedvenc közmondásom, az „okos ember más kárán tanul”, itt is érvényes: vonjuk le a következtetéseket a kiskereskedő hibáiból, hogy mi jobban csinálhassuk a mi vállalkozásunkat és minőségibb szolgáltatást nyújtsunk a vásárlóinknak, akik a tanulóink.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük