Legyél te is digitális nomád!

Digitális nomád: az új ÉLET-forma

Reggel felkelsz, félálomban gyorsan összekészülődsz, „bebékávézol” a munkahelyedre, nyomorogsz a tömegben, éppenhogy beesel 8-ra, végigrobotolod a műszakodat, majd rohansz haza, a gyerek(ek)ért az oviba, suliba, vásárlás, esetleg még este főzés….és már hulla fáradtan sürgeted a gyerekeket, hogy alvás. Türelmetlen vagy a nap végére, kimerült és elcsüggedt, hiszen a holnapi nap is ugyanez vár rád, sőt, az elkövetkezendő egy év is pontosan ugyanígy.

Nem egy kivételes élethelyzetet vázoltam az imént, ez a mai valóság, a klasszikus szürke hétköznapok. Kiábrándító, ugye? Van egy ötletem, hogy hogyan tudnál ezen változtatni…

Legyél digitális nomád

Változtass az életmódodon. Tudom, hogy most még nehéz elképzelni, de kezdetnek az is jó, ha magad elé képzeled, ahogy otthon, a kedvenc foteledben, vagy egy másik ország városában, esetleg a világ túloldalán, az óceánparton ülve keresel pénzt. Milyen formában lehet ezt megtenni? Digitális nomádként.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a digitális nomád életforma?

A digitális nomád életforma helytől (és időtől) függetlenül teszi lehetővé, hogy munkát végezz, csupán internet elérhetőség szükségeltetik hozzá. Egy digitális nomád nincs az irodához láncolva, nincs kötelezően kitöltendő munkaideje, magának szabja meg a munkakörülményeit, a munkaidejét, sőt, azokat is, akiknek dolgozni akar.

Azt mondanám, hogy a digitális nomád életforma maga a teljes szabadság anyagi biztonsággal együtt.

Nem feltétlenül kell csak arra gondolni, hogy egy digitális nomád csakis a világ túloldalán lévő óceánparton dolgozik, képezzük le ezt a magyar viszonyokra, hogy elérhető formába hozzuk neked is a távmunkát:

Digitális nomádként itthon

Homeoffice. Biztos te is hallottad már ezt a munkarendet. Ez nem jelent mást, minthogy otthonról dolgozol. Sok olyan cég van, ahol már kiszervezik az alkalmazottak munkakörét otthoni munkavégzésre, ezzel is rezsiköltséget spórolva.

De mondok még egy fokozatot, ami teljesen függetlenít az alkalmazotti léttől: vállalkozz!

Homeoffice-olni ma már szinte bármit lehet, amihez nem kell személyes jelenlét, például:

  1. korrektúrázás
  2. kutatási munkák
  3. fordítás
  4. korrepetálás
  5. Online tanítás

Ezekben a munkakörökben lehet átfedés is, foglalkozhatsz több mindennel, vagy szakosodhatsz is egy meghatározott területre, a lényeg, hogy ezt mind saját vállalkozásban, saját időbeosztásban és a saját áraidon teheted.

Ha éppen egy hivatalos elintézni valód akad, vagy éppen csak egy hétköznapi napra mondanak gyönyörű időt, akkor bizony be tudod úgy osztani a munkádat, hogy azon a napon éppen ügyet intézel, vagy teszel egy nagy kirándulást a szabadban, feltöltődsz. Ezt mind megteheted digitális nomádként. Szuper életforma, igaz? Bevallom, én imádom, mert ez élhető életet biztosít nekem, nincs stressz a főnöktől, az “üresjáratoktól”, amikor igazából nincs munkád, de mégis az irodában kell lenned.

Életmód váltás a gyakorlatban

Természetesen biztonsági háló nélkül senkinek sem ajánlanám, hogy rögvest ugorjon az ismeretlenbe, és mondjon fel, kezdjen el vállalkozni holnaptól. Ezt azért nem lehet így megtenni, mindent felelősséggel kell csinálni, ezt is.

Tervezés

Amíg még alkalmazott vagy, és fix munkaidőben dolgozol, el tudod kezdeni megtervezni a vállalkozásodat. Ez azt jelenti, hogy papírra veted, hogy mit szeretnél csinálni, hogyan fogod azt véghez vinni, és nagyjából mennyi idő alatt akarsz akkorára nőni a vállalkozásoddal, hogy váltani tudj főállásra.

Másodállás

Kezdd el a vállalkozásodat másodállásként. Szabadidődben, hétvégén, egyéb hosszabb szabadságaid alatt el tudod kezdeni az ügyfelek szerzését, a munka végzését, gyakorlatot tudsz szerezni a vállalkozói létben, és magában az önálló munkavégzésben is.

Bővítés

Ez nagyjából magától megy. Ahogy elkezded az egészet, reklámozod magad pl. a Facebook-on, és ajánlanak a meglévő ügyfeleid, úgy fog a vállalkozásod egyre jobban fejlődni, nőni, és egyszer csak azt veszed észre, hogy ki tudnál tölteni egy egész munkaidőt egy napon. Az elején természetesen többet kell dolgozni, esetleg bevezető, kissé nyomott áron, de ahogy egyre több megbízást kapsz, emelhetsz az áraidon. Csak rajtad múlik.

Ugrás!

Ez már szinte szükséges lépés lesz, hiszen úgy fogod érezni, hogy a meglévő alkalmazotti munkád konkrétan elveszi az idődet a saját vállalkozásodtól, megfoszt a több pénztől és a szabadságodtól. Itt az ideje a váltásnak. Ebben a szakaszban már rendelkezel kellő mennyiségű megrendeléssel/ügyféllel/tanulóval és keresettel ahhoz, hogy ne egy kamikáze akciónak tűnjön az életmódváltás.

Siker

A vállalkozói lét és a digitális nomád életforma elhozza neked nem csak a szakmai sikereket, hanem az élet más területein is sikert sikerre tudsz halmozni: türelmesebb, felszabadultabb és nyugodtabb leszel, ami további elismeréseket, és nem mellékesen családi boldogságokat is hoz.

Én mindenkinek ajánlom ezt az életformát, hiszen én már tudom, hogy milyen pozitív hatásai vannak ennek. Gondoljátok meg alaposan, tervezzétek tudatosan a váltást és valósítsátok meg az álmaitokat, egy olyan életformát, ahol nem a stressz és a rohanás az úr, hanem a boldogság és a siker.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük