A Te tudásod mennyit ér?

Nagyon sok magántanár esetében látom azt, hogy a saját szaktudását alulértékeli, természetesnek veszi, netán még le is becsüli, tudásának és saját magának értékével nincs tisztában. Ebben a blogbejegyzésben szeretnék kicsit rávilágítani arra, mennyit is ér a tudásunk magántanárként.

Egy aktuális történettel szeretném kezdeni. Meghívást kaptam Lukáts Andreától a virtuális asszisztenseknek szóló egész napos tréningjére, hogy vendégelőadóként – ügyfél szemszögből – segítsem a résztvevőket. Andiról azt kell tudni, hogy többek közt virtuális asszisztenseket mentorál és a Nagy Évtervező Workshopunkon ő volt a segítőm. Természetesen igent mondtam a felkérésre, de automatikusan az a gondolat ugrott be először, hogy vajon mit tudok én mondani a résztvevőknek, ami hasznos lehet számukra.

Két éve én is asszisztenssel dolgozom, a közös munka nagyon olajozottan megy, és úgy gondoltam, hogy az egész témát össze is tudnám foglalni öt percben – Andi pedig 15 perces előadást várt tőlem. Ezért kértem, üljünk össze és beszéljük meg, miről tudnék kicsit bővebben beszélni, ami hasznos lehet a kezdő asszisztenseknek. Andi nagyon jó kérdéseket tett fel, melyeket felírtam magamnak és elkezdtem átgondolni, leírni a válaszaimat. Mikor újra és újra végigolvastam őket, attól tartottam, hogy nagyon általános és magától értetődő dolgokat fogok majd mondani, de úgy voltam vele, hogy egyrészt ez az igazság, amit nem fogok felturbózni, hogy esetleg érdekesebbnek hangozzon, másrészt, ha már csak egyetlen egy hasznos gondolatot is tudok ébreszteni a résztvevőkben, már jó lesz az előadásom.

A tréninget Andi nagyon professzionális módon tartotta meg. Az én előadásom az utolsó blokkban jött, de már előtte is tudtam néhány jó tippet, gondolatot mondani, amikor ötletelésre került a sor a résztvevők között. Szerettem volna betartani az időkeretet, így aztán próbáltam nem csapongani és elég gyorsan beszéltem, de így is 20 perces lett az előadásom, amit utólag vettem csak észre és meg is lepődtem, hogy végül ennyi mondandóm volt. Az előadás végén nagy tapssal jutalmaztak, ami nagyon jól esett. 🙂 A tréning után visszaolvastuk a résztvevők által hagyott írásos véleményeket, és volt köztük jópár, aki kiemelte az én előadásomat is: mennyire hasznos volt, hogy ügyfél szemszögből hallhattak gyakorlati tippeket, aranyat értek a tanácsaim, volt, aki szó szerint bombának nevezte az előadásomat. 🙂 Mondanom sem kell, mennyire meglepett, bearanyozták ezzel a napomat! Andi is nagyon örült ennek és azt mondta, a résztvevők számára rengeteg hasznosat tudtam mondani szakmai szempontból. Visszatérő előadó leszek a tréningjein, én pedig nagyon örültem, hogy nem csak a résztvevőknek, de Andinak is segíthettem.

Nos, a történettel azt szeretném szemléltetni, hogy

Azok a dolgok, az a tudásom, az a tapasztalatom, amit én magától értetődőnek, természetesnek, sőt, túl általánosnak gondoltam, az a másik ember számára kincset ért, mert ő nem rendelkezett az én tudásommal, az én tapasztalatommal, az én nézőpontommal.

Nincs ez másként velünk, magántanárokkal sem!

  • Az a tudás, amit évek alatt megszereztél,
  • Az a tapasztalat, amit az évek során gyűjtöttél,
  • Az a szorgalom, amivel folyamatosan fejleszted magad,
  • Az az ügyfélhez való hozzáállás, amelyet a tanulóidnak szolgáltatsz,
  • Az a türelem, empátia, profizmus, segítőkészség, melyet minden egyes órán hozol

olyan dolgok, melyek számodra talán magától értetődőek, egyértelműek, de az ügyfeleidnek, a tanulóknak igazi kincs, mivel ők nem rendelkeznek azzal az értékes tudással, amit átadsz nekik. Azt pedig, ahogyan mindezt átadod, megbecsülik. Hidd el, hogy ez így van, hiszen ha körbenézel, a legtöbb területen még mindig nagyon alacsony a szolgáltatások színvonala, az ügyfelekkel való bánásmód nagyon sokszor hagy maga után kívánnivalót, és ezt minden ember tudja, tapasztalja. Ha Te a legjobbat nyújtod, azt bizony értékelni fogják.

És tudod, mi van, amikor valaki átlagon felüli szolgáltatást nyújt? Már biztosan meg is válaszoltad: drágábban adhatja a szolgáltatását. Lesz, aki megfizeti? Naná! El kell felejteni azt a téves berögzülést, hogy mindenki a legolcsóbbat keresi. Szerencsére már más idők járnak: az emberek a minőséget keresik. Pont az Évtervező Workshopon beszélgettünk arról, hogy többen is elkezdtük rendszeres időközönként emelni az árainkat és egyre csak jönnek a diákok. Ha eddig még kételyeid voltak, egészen nyugodtan hidd el: Ez egy valós jelenség, nem csak jól hangzó ideák puffogtatása.

Ha bővebben szeretnél olvasni a témáról, ha gyakorlati tanácsokra, megerősítésre, önbizalomnövelésre van szükséged, a képre kattintva megrendelheted a magántanároknak szóló könyvem mindkét részét:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük