A magántanár mint vállalkozó – Workshop beszámoló

Második alkalommal tartottuk meg a Magántanár mint vállalkozó témájú workshopot. Örömmel töltött el, hogy ezen a forró nyári napon ismét teltházunk volt a nyaralószezon ellenére is. Azt pedig különösen nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a fővárostól messzebb eső városokból is jöttek magántanárok, még az osztrák határ mellől is, több mint 200 km távolságból! Még egyszer nagyon köszönöm!

A csoport érdekességét az adta, hogy voltak tanárok, akik még csak kacérkodnak a vállalkozás indításának gondolatával, de olyanok is, akik már pár éve vállalkozóként tanítanak, sőt, csoportokat is visznek. A tantárgyak is változatosak voltak, nagyon érdekes volt arról eszmét cserélni, milyen tantárgynál mi működik és mi nem. Ezekből a beszélgetésekből mindenki tanulhatott, következtetéseket vonhatott le és talán még akár új gondolatokat, ötleteket is elindított néhány embernél. A workshopjaimnak nem csak az a célja, hogy én átadjam a tudásomat, saját tapasztalataimat, hanem az is, hogy egymástól is tudjunk tanulni, egymás tapasztalataiból okuljunk, ötleteket szerezzünk, melyeket továbbgondolva a saját vállalkozásunkban használni tudunk, és úgy gondolom, ez most is megvalósult.

A workshop délelőtti részében a vállalkozás indításáról beszéltünk, a felmerülő költségekről, továbbá arról, mik azok a buktatók, amelyeken rengeteg vállalkozás már az elején elbukik, hogyan lehet ezekre felkészülni és megugrani őket. További fontos kérdések, melyeket megtárgyaltunk: Hol és hogyan hirdessünk? Mit tegyünk, hogy minket válasszon a tanuló? A közben felmerülő kérdésekre legjobb tudásom szerint igyekeztem válaszolni. Sok olyan kérdés is felvetődött, ami nem közvetlenül a vállalkozás témaköréhez tartozott, hanem például egy másik témájú workshopon foglalkozunk vele (Online oktatás és konfliktuskezelés a magántanításban). Folyamatosan jöttek az ötletek, hogy milyen témában lenne még igény workshopokra.

A délelőtt hipp-hopp elillant, és az ebédszünet után az árazás témájával folytattuk. Ez az a téma, ami szó szerint mindenkit érint, akár kezdő, akár haladó vállalkozó. Az árazás mindig kényes téma, amiről én a workshopjaimon szeretek teljesen nyíltan és őszintén beszélni. Ezután egy olyan célkitűzéses gyakorlatot végeztünk el, mely a tudatos gondolkodás elsajátításában segít. Ezt a gyakorlatot a résztvevők bármikor újra és újra el tudják végezni, ha új célt tűznek ki maguk elé.

Következőnek minden résztvevő kapott tőlem egy tanulmányi szerződés mintát, melyben adatvédelmi szakember által elkészített GDPR rész is szerepel. Végigmentünk a pontjain, melyekkel kapcsolatban kérdések merültek fel, leginkább az egyik leggyakoribb problémával kapcsolatban, ami nem más, mint az óralemondások kezelése.

Következett a második nagy blokk, a vállalkozásunk és önmagunk mint vállalkozó fejlesztése. Milyen lehetőségeink vannak egy magántanár vállalkozás fejlesztésére? Hogyan és mikor valósítsuk meg? Hogyan emeljünk árat? Hogyan kerüljük el a kiégést? Mik azok a tényezők, amelyek akadályozzák a vállalkozásunk és önmagunk fejlődését? Ebben a nagy részben igyekeztem megosztani az utóbbi másfél évtizednyi vállakozói tapasztalatomat, őszintén meséltem a nehézségekről is, hiszen nincs olyan szakma, amelynek csak pozitív oldala lenne, de mindig van megoldás.

Szerintem a résztvevők már unhatták a „hosszú táv” kifejezést, mert jó sokszor használtam. 🙂 Erre a végén még rátettem egy lapáttal: Egy egész oldalas tervezőt vettünk végig, melynek segítségével hosszú távra tudnak tervezni a tanárok.

A workshop végén maradt még időnk egy bő félórás kötetlen beszélgetésre mindenféléről, ami érdekelte a résztvevőket.

Habár a nap végére a melegtől elfáradtam, a workshopról írt visszajelzések egyből feltöltöttek és miközben Marcusszal egy étteremben ünnepeltük meg a napot (Emlékeztek? Fontos az ünneplés!), már a következő workshopon törtük a fejünket! Nagyon örülök, hogy megint ennyi szimpatikus kollégát ismerhettem meg és köszönöm minden résztvevőnek, hogy eljött!

Következő workshop: a Sikeres Magántanár Facebook oldalára fogom kitenni, érdemes követni az oldalt, hogy értesülj róla.

Ha a magántanároknak szóló könyvemet szeretnéd megrendelni, kattints a képre:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük