7 stratégiai lépés, hogy sikeres légy

Nyáron mindig megszaporodnak a “felszabadult időpontjaimra diákokat keresek” jellegű kiírások, melyeket magántanárok posztolnak a különböző közösségi oldalakon. Sok magántanárnak a nyár egyenlő az uborkaszezonnal, amikor drasztikusan lecsökken az óraszámuk. Ez lehet pozitív is, mert több a szabadidőd, többet tudsz pihenni és utazni. A negatív oldala pedig egyértelműen a bevételkiesés, ami akár komoly veszélybe is sodorhatja a vállalkozásod fenntartását.

Nálunk évek óta nincs uborkaszezon nyáron és ez idén sincs másképp. Sőt, pont egy elég intenzív héten vagyunk túl. Ebben a blogbejegyzésben ezt a rendhagyó hetet szeretném egy kicsit kielemezni, és 7 stratégiai lépéssel segíteni neked, melyekből megtudhatod, mik azok a fogások, amelyektől sikeresebb lehetsz, mint magántanár.

1. Éber figyelem – értő olvasás

Mi is volt ez az intenzív hét? Leírtam egy blogbejegyzésben, melyet a németes oldalunkra tettem ki. Mielőtt tovább olvasnád a többi lépést, olvasd el ezt a blogbejegyzést, hogy tudd, miről is van szó.

Mit ronthatsz el már itt?

Nincs türelmed elolvasni, rögtön továbbmész, vagy elolvasod, de nagyon felületesen.


Az éber figyelem és az értő olvasás nagyon fontos ahhoz, hogy maximálisan megértsd, mit szeretne az ügyfeled, azaz a tanítvány. Ha erre nem áldozol elég figyelmet, akkor egy leszel az átlagos tanárok közül, aki mindenkire ugyanazt a kaptafát húzza rá és uborkaszezonokkal küszködik. Szóval, elolvastad? 🙂 Akkor jöhet a 2. lépés!

2. Tűnj ki a tömegből

Amikor a gyerekek anyukája megkeresett, ezt írta:
“47 skypesulis német tanár közül valamiért kettőt választottam ki, az egyik Te voltál, a másik nem válaszolt.”

Az, hogy „valamiért” engem választott ki, nem a véletlen műve, még ha benne nem is tudatosult a dolog. A bemutatkozásom megragadt benne, és mint utólag kiderült, átkattintott a honlapunkra és rám keresett Facebookon is. Még a privát profilomat is megnézte, amit ő és a gyerekek is szimpatikusnak találtak.

Mit ronthatsz el?

Elég sok mindent, ha a bemutatkozásodról van szó. Csak hogy néhányat említsek: túl általános, túl rövid vagy épp túl hosszú a bemutatkozásod. Nem keltesz megbízható benyomást, nem jó a fotód, nincs honlapod.

Az, hogy milyen a bemutatkozásod, milyen oldalakon vagy fenn, nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy hány érdeklődőhöz jutsz el és milyen benyomást keltesz bennük, lesz-e belőlük tanítvány vagy sem. Tanácsom: folyamatosan csiszold a bemutatkozásod, és legyen egy egyszerű, de szép weboldalad.

3. Válaszolj az érdeklődőknek, méghozzá gyorsan

Itt megint idézem, mit írt az érdeklődő:

“47 skypesulis német tanár közül valamiért kettőt választottam ki, az egyik Te voltál, a másik nem válaszolt.”

„… a másik nem válaszolt.” – Számomra mindig is érthetetlen dolog, amikor valaki kap egy lehetőséget és ki tudja, milyen oknál fogva, de nem válaszol az érdeklődőnek. Sajnos egyáltalán nem egyedi esetről van szó, sok tanítványtól hallottam már, hogy nem kapott választ a tanároktól.

Mit ronthatsz el?

Elolvasod az érdeklődő üzenetét és félreteszed, mit a befőttet télire. Aztán jó esetben pár nap múlva eszedbe jut és írsz neki, de akkor már rég talált mást, aki gyorsabb volt nálad. Rosszabb esetben nem érdekel az ajánlat és egyszerűen nem válaszolsz neki.

Még ha nem is tudod elvállalni az érdeklődőt, akkor is válaszolj! Egyrészt, mert ez hozzátartozik a jómodorhoz. Másrészt sosem tudhatod, hogy később nem jelentkezik-e még egyszer, amikor majd el tudod vállalni. De ha válaszra sem méltattad, biztosan nem neked fog írni legközelebb.

4. Ne félj újat kipróbálni

Amikor először elolvastam az anyuka üzenetét, amiben leírta, hogy milyen jellegű oktatást szeretne a gyerekeknek, az első gondolatom az volt, hogy oké, még sosem csináltam ilyet, és a második: de persze megoldható! Miért is ne?

Mit ronthatsz el?

Megijedsz az újtól, mert még sosem csináltál ilyet. Nem bízol magadban annyira, hogy elhidd, meg tudod csinálni.

23 éve tanítok, de én is most csináltam először ilyen „némettábort”! Mindegy, mennyi tapasztalatod van, mindig jöhet egy olyan feladat, amilyet még nem csináltál és új kihívást jelent. Ilyenkor nem szabad ijedtségből nemet mondani. Mielőtt döntenél, mérlegelj magadban, gondolkozz rajta, játszd végig a folyamatot a fejedben. A gondolatmenet végére jó eséllyel arra jutsz, hogy nem is kell félni ettől az új feladattól, sőt, örömmel állsz a kihívás elé!

5. Az a fránya lustaság…

Ha az előző pontban leírtakat végiggondoltad és vállalnád az új feladatot, még mindig van egy apróság, ami arra késztethet, hogy mégis nemet mondasz. Ez nem más, mint a lustaság. Rájössz, hogy az új feladatra fel kell készülni, nem fogod tudni a mindennapos rutint lenyomni. És ez bizony időbe és energiába fog kerülni. Nekem is időbe került megtervezni a gyerekeknek az 5 napos programot, kiválasztani a tananyagot, feladatokat írni a videókhoz és Marcusszal és Biankával egyeztetni az ő programjaikat.

Mit ronthatsz el?

Ha a feladat számos előnnyel jár számodra, de te mégis elutasítod, mert nincs kedved külön készülni rá, akkor elszalasztottál egy különleges lehetőséget, ami, ki tudja, mikor adatik meg újra.

Soha ne süppedj bele a rutin kényelmébe. Ha egy anyagot elkészítesz, azt máskor is fogod tudni használni, tekints rá úgy, mint befektetésre, ami a saját fejlődésedet, sokoldalúságodat gazdagítja.

6. Légy rugalmas

Amikor még tavasszal személyesen találkoztam a gyerekek édesanyjával, elmondta, mit szeretne, mi lenne neki fontos. Mindent figyelmesen feljegyzeteltem (itt jön be a képbe megint az értő figyelem fontossága). Mikor mindent elmondott, én csak azokon a dolgokon javasoltam változtatni, amelyeket tanári szemmel, tanítási szempontból jobbnak láttam. Ezt leszámítva amennyire lehetett, az ő igényeinek megfelelően alakítottam mindent.

Mit ronthatsz el?

Ismerek nem egy olyan magántanárt, aki nagyon mereven ragaszkodik az általa használt vagy jónak tartott módszerhez. Még akkor is, amikor az nem működik az adott tanítványnál.

Magántanár vállalkozóként szolgáltatást nyújtunk és több versenytársunk is van a piacon, akikkel „versengünk” az ügyfelekért. Az ügyfelek egyre tudatosabbak, ha már fizetnek, elvárják, hogy azt kapják, amire szükségük van, ehhez pedig az kell, hogy a tanár rugalmas legyen. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy átadjuk a szakmai irányítást a tanulónak, hanem azt, hogy igyekszünk megvalósítani azt, amire neki a legnagyobb szüksége van.

7. Először mindig neked kell adnod

Mit is jelent ez? Sokan úgy gondolják, ők csak akkor adnak, ha előbb megkapták érte az ellenszolgáltatást. Ezt a másik fél egyből megérzi, azt fogja érezni, hogy a pénzére hajtasz és máris születik benne egyfajta belső ellenállás. Tapasztalatom szerint sokkal jobban működik a dolog a másik irányból megközelítve. Ez nálam a következőképp történt: Az első személyes találkozón az ügyfelem elmondta az elképzeléseit, nem vágtam közbe, nem véleményeztem, nem méltattam. Csak figyeltem rá és jegyzeteltem. Utána elmondtam, mit tudok nyújtani a gyermekeinek, hogyan tudok eleget tenni az elképzelésének. Egészen a megbeszélés végéig egy szó sem esett anyagiakról. A végén rákérdezett, mire én azt mondtam, hogy még sosem csináltam ilyen jellegű képzést, de az én tanítási óradíjam ennyi és ennyi. Ő pedig rávágta, hogy rendben, csináljunk belőle ENNYIT, ami az óradíjamnál magasabb összeg volt! Én pedig köszönettel és boldogan igent mondtam.

Mit ronthatsz el?

Az anyagiak terén rengeteg mindent. Őszinte leszek: nekem is évekbe telt, míg rendbetettem a vállalkozásunkban ezt a területet.

Szívből ajánlom neked a Magántanár mint vállalkozó Workshopomat , melyen az anyagiakról is beszélünk. Az aktuális workshop időpontokat a Facebook oldalamon tudod követni. A következő “Magántanár mint vállalkozó” workshopot augusztus 10-én tartom. Jelentkezés!

Mit adott nekem, hogy elvállaltam ezt az új feladatot?

  • Kipróbáltam magam egy új feladatban.
  • Megtudtam, mivel jár egy csoportos nyári tábor jellegű tanfolyam megszervezése és el tudtam dönteni, mennyire fekszik nekem a téma.
  • Tapasztalatot gyűjtöttem egy új területen.
  • Be tudok vezetni egy új szolgáltatást a repertoáromba, amivel más nem rendelkezik (tudtommal). Ezzel előnyre teszek szert a piacon.
  • Plusz bevételt teremtettem. (Ha uborkaszezonunk lenne, ennek különösen örülnék!)
  • Megszületett két blogbejegyzés a témával kapcsolatban.
  • Örömmel tölt el, hogy szimpatikus embereket ismerhettem meg és segíthettem a némettudásuk fejlesztésében.
  • Én magam is élveztem ezt a hetet, hiszen változatosságot adott a megszokott rutinhoz képest és még jógáztam is. 🙂
  • Az ügyfeleim meg voltak elégedve, köszönő emailt is kaptam, ami nagyon motiváló, és több mint valószínű, hogy még jelentkentkezni fognak a némettel kapcsolatban, tehát potencális új ügyfeleket nyertem!

Megérte elvállalni? Azt hiszem, ez nem kérdés: abszolút megérte!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük