Online oktatás és konfliktuskezelés a magántanításban – Workshop beszámoló

Mikor meghirdettem az „Online oktatás és konfliktuskezelés a magántanításban” Workshopot, a jelentkezési űrlapon megkérdeztem a leendő résztvevőket, mi az, amiben leginkább támogatásra lenne szükségük a témán belül. Nagyon érdekes és változatos válaszok jöttek. Voltak, akik még sosem tanítottak online, csak személyesen. Volt, aki bár már elkezdett online tanítani, mégis érzett magában egyfajta ellenállást ezzel kapcsolatban, és megerősítésre volt szüksége. Illetve voltak, akiknek technikai támogatásra volt szükségük az online órákkal kapcsolatban.

Workshop

Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy 9 résztvevőt üdvözölhettem a workshopon! 🙂
A bemutatkozás során nagyon szimpatikus tanárokat ismerhettem meg, a kezdőtől a több mint 20 éves tanítási tapasztalattal rendelkezőkig, akik között nem csak nyelvtanárok, hanem magyar-történelem szakos tanár és kémia-fizika-biológia-matekszakos tanár is volt. Néhányan messzebbről érkeztek, ami külön megtiszteltetés volt számomra.

sikeres magántanár workshop

A workshop első témája az online oktatás volt. Résztvevőink nagyon sok jó szempontot soroltak fel arra, hogy miért előnyös az online oktatás, mind a saját szempontunkból, mind pedig a tanuló szempontjából. Végigvettük például az olyan fontos kérdéseket, mint hogy hogyan készítsük elő az online órát, milyen dolgokra figyeljünk oda óra közben és mik a tennivalók óra után. Milyen technikai feltételei vannak egy online órának és hogyan tudjuk kiküszöbölni az esetleges malőröket? Milyen programok segítik a munkánkat? Mennyiben kell másképp kommunikálnunk online órán, mint személyesen? Hogyan történik a fizetés, az óralemondás? Hol és hogyan hirdessük magunkat? Minden, közben felmerült kérdésre igyekeztem kimerítő választ adni, a tanárok pedig minden számukra fontos információt le tudtak jegyzetelni a handoutba, amelyet erre a workshopra készítettem nekik.

fotók a workshopról

Ezután kis szünetet tartottunk kávé, tea és snackek társaságában, hogy aztán újult erővel kezdjünk neki a második résznek, amely a konfliktuskezelésről szólt. Párokba rendeződtünk és mindenki húzott egyet a szituációs kártyák közül, melyeket ehhez a témához készítettem. A különböző szituációkat csoportosan elemeztük ki és nagyon jó megoldásokat hallhattunk mindenkitől az egyes problémákra. Úgy érzem, hogy rengeteget tudtunk tanulni egymástól és profitálni egymás tapasztalataiból, amelyeket megosztottunk egymással arra vonatkozóan, ki hogyan oldana meg bizonyos problémás helyzeteket, amelyekkel magántanárként elég gyakran találkozunk.

workshop fotók

A workshop utolsó részében esettanulmányokkal dolgoztunk. Akinek volt konkrét problémája, újra és újra visszatérő nehézsége, amivel a tanítás során találkozott, „bedobhatta a közösbe” a többiek tanácsát kérve. Öröm volt számomra látni és tapasztalni, hogy milyen segítőkész volt mindenki és úgy érzem, hogy tényleg hasznos és használható tanácsokkal tudtuk ellátni egymást.

Búcsúzóul a következő mondatokat hallottam legtöbbször:

„Az ilyen beszélgetéseket még órákon át szívesen folytatnánk!”

„Örülök, hogy végre szakmabeliekkel találkozhattam!”

„Nagyon várjuk a következő alkalmat!”

Nos, jó hírem van: a következő workshopra már nem kell nagyon sokat várni: januárban tartjuk meg! A pontos dátumot hamarosan közzéteszem.

És mi más lehetne a fő témánk januárban, mint az előttünk álló év tudatos szakmai megtervezése?

Kövesd a Sikeres Magántanár Facebook oldalt, mert ide fogom kitenni az eseményt!

Még egyszer szeretném megköszönni minden tanárnak, aki eljött a Workshopra. Remélem, januárban újra találkozunk veletek és újabb tanárokat is üdvözölhetünk majd!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.