Coaching a nyelvtanításban – Élménybeszámoló

„Coach vagyok” – hallhatjuk mostanában egyre több embertől, mikor megkérdezzük őket, mivel foglalkoznak. Annyit talán mindenki hallott már, hogy ez a szakma Amerikából ered, de hogy mivel is foglalkozik egy Coach (ejtsd: kócs) valójában, arról már keveseknek van fogalma.

Ki az a Coach?

Bevallom, sokáig én is csak regisztráltam magamban, hogy létezik ez az új, modern és mindenekelőtt jól csengő szakma. Érdeklődni csak akkor kezdtem iránta, mikor először találkoztam a Nyelvi Coach kifejezéssel. Először is azt próbáltam meg kideríteni, hogy miben hasonlít, vagy éppen miben tér el a nyelvi coaching a nyelvtanítástól, de az interneten korlátozott mennyiségű, és ráadásul igencsak homályosan megfogalmazott információt találtam. Az egyik kutatásom során aztán ráakadtam az I Coach U (www.icoachu.hu) Facebook-oldalára, ahol nagy örömmel láttam, hogy egy egész napos képzésen van lehetősége a nyelvtanároknak megismerkedni a nyelvi coachinggal. A Taníts másképp! tréningeket Kovács Beáta tartja, aki nemzetközileg elismert kvalifikált coach és angoltanár.

Nem volt kérdés, hogy jelentkezem, mivel nagyon fontosnak tartom, hogy magántanárként folyamatosan képezzem magam.

Eljött a tréning napja, amikor is 5 angol- és némettanárból álló kiscsoportunk reggel 9:30-kor megkezte az ismerkedést, először egymással, majd a coaching szakmával. Bea otthonosan berendezett nyelvstúdiójában, barátságos légkörben mesélt nekünk például arról, hogy a szakma elnevezése a sportból ered, az angol „coach” edzőt jelent. Megismerkedtünk a coaching különböző ágazataival és alapelveivel is. Egy rövid kávészünet után azzal foglalkoztunk, hogy hogyan lehet használni a coaching eszközeit a nyelvtanításban. Érdekes beszélgetések, eszmecsere bontakozott ki a csoportban, és Bea minden kérdésünkre készségesen és őszintén válaszolt. Saját példáival is szemléltette, hogyan lehet a gyakorlatban alkalmazni a módszert a nyelvtanításban, és ez mindannyiunknak hasznos volt.

Az egyik érdekes kérdés az volt, hogy vajon mennyi mindent használunk a nyelvtanításban már most is a coaching módszereiből anélkül, hogy tudnánk róla, és bevallom, nagyon örültem, amikor elolvastam a listán összegyűjtött pontokat, mert azt láttam, hogy nagyjából a felét már most is így csinálom az óráimon!

Az ebédszünet után teljes mértékben a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt: tanúi lehettünk egy Akvárium Coachingnak! Mint a gyerekek, akik kívülről nézik az akváriumban úszkáló halakat, úgy figyeltük mi is Beát, ahogy az egyik csoporttársunkat coachingolja. Ezután párokat alkottunk, és felváltva játszottuk a coach és a coachee szerepét. Erre a szituációra mindenki hozott magával egy olyan témát, mellyel gyakorolni tudtunk. Nagyon érdekes és hasznos volt ez a szituációs gyakorlat!

Mi az, amit a Taníts másképp! tréningből magammal hoztam?

  • Egy új szemléletet a nyelvtanításban
  • Hogy mennyire fontos, hogy a pozitív dolgokra koncentráljunk
  • Kézzelfogható, konkrét információkat a szakmáról
  • Hogy hogyan alkalmazzam a módszert a tanítványaimmal
  • És hogy hogyan legyek még jobb nyelvtanár.

A nyelvi coaching módszerének megismerése egy olyan pluszt adott nekem, amely által még jobban személyre tudom szabni az oktatást. Ahány tanítvány, annyiféle ember és annyiféle megoldandó feladat fordul elő a nyelvtanulás rögös útján. Ebben nyújt segítséget a nyelvi coach, azáltal, hogy a megfelelő módszerekkel rávezeti a tanítványt a megoldásra. Az egynapos tréning elvégzésétől természetesen még nem lettem kvalifikált nyelvi coach, viszont úgy gondolom, így is alkalmazni tudok már jópár módszert az óráimon. És alig várom a haladó tréninget, melyen még több információt tudhatok majd meg a nyelvi coaching szakmáról!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük