8 jótanács, amit magamnak, mint kezdő vállalkozónak adnék

Tudtad? Ma van a női vállalkozók napja!

Egy kis történelem

A vállalkozás, a cégvezetés a történelem során eredendően tisztán a férfiak „műfaja” volt, de ahogy a nők egyre nagyobb egyenjogúságot kaptak, egyre nőtt a női cégvezetők, vállalkozók száma is. Igaz, ez a folyamat jó ideig nem volt túl gyors, és sokszor előfordult, hogy bár a háttérben egy nő vezette a céget, de a nyilvánosság előtt mégis egy férfi neve alatt és arcával szerepelt. Az üzleti élet és az üzletemberek köre is sokáig még zárva maradt a nők elől. 

A 21. században szerencsére már egyre elismertebbek a női vállalkozók, cégvezetők is, bár néhány, tradícionálisabb kultúrkörben még mindig előfordul, hogy a női tárgyalópartnerrel szemben szkeptikusak az üzletemberek és igénylik, hogy a céget egy férfi tárgyalópartner is képviselje. 

Nagy cégek, vállalatok élén valóban ritkábban találunk nőket mint férfiakat. Sok tanulmány, interjú foglalkozott már ezzel a témával. Legtöbbször arra az eredményre jutnak, hogy a nőknek nehezebb helyt állnia egy vezető pozícióban, egyrészt, mert ők azok, akik képesek gyermeket szülni, ami miatt hosszabb időszakra kiesnek a munkából és általában később is rájuk hárulnak a családdal kapcsolatos feladatok. Másrészt a nőkben sokszor nincs meg az a keménykezűség, az a fajta attitűd, ami szükséges egy vállalat vezetéséhez. Viszont erre is vannak pozitív ellenpéldák, mert egy vezetőnek nem feltétlenül kell a maszkulin vezetési stílust képviselnie – a női vezetési stílus is tud nagyon eredményes lenni. 

Más a helyzet az egyéni vállalkozások terén.

Az elmúlt tíz évben egyre több nő hagyta ott az alkalmazotti létet és indította el egyéni vállalkozását. Ez különösen a pandémia beköszöntével erősödött fel, sok nőnek (de férfinak is) ez volt az egyetlen lehetősége, hogy biztosítsa a megélhetését. A magántanár vállalkozók túlnyomó többségét is nők alkotják, ennek egyik oka természetesen az, hogy a tanárok közt is eleve több a nő mint a férfi. Az egyéni vállalkozás úgymond nagyon testhezálló a nők számára, mert ellentétben egy nagyvállalattal, itt csak saját magunkért vagyunk felelősek és a családdal is jól össze lehet egyeztetni. 

Persze csak akkor, ha mindezt okosan csináljuk 🙂

Mert bármennyire is remekül hangzik, hogy egyéni vállalkozók vagyunk, a magunk ura, akik nem függenek senkitől, azért néha meg tudunk lepődni, hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznünk, amelyekkel egy alkalmazotti állásban egyáltalán nem találkoztunk!

Fogadd szeretettel a tapasztalataimat, melyeket több mint 15 év vállalkozás során gyűjtöttem össze – a terjedelmi korlátok miatt itt most a teljesség igénye nélkül. Visszatekintve azt gondolom, bárcsak az elején olvashattam volna hasonlókat, biztosan segített volna könnyebben átvészelni a nehezebb időszakokat. 

Mit tanácsolnék magamnak kezdő vállalkozóként?

  1. A kitartás fél siker. A legtöbb vállalkozás nem éri meg a második születésnapját sem, sőt, még kevesebben vannak, akik legalább 5 évvel az alapítás után is profitábilisan működnek. Nagyon sok olyat láttam, hogy a kezdeti sikerek után jött egy hullámvölgy a vállalkozásban és a vállalkozó nem volt elég kitartó, hanem megijedt és bedobta a törölközőt. Azok lesznek hosszú távon is sikeres vállalkozók, akik kitartanak a nehézségek ellenére is.
  2. Hullámvölgy után mindig jön a hullámhegy! Megtanultam az évek során, hogy olyan (sajnos) nincs, hogy mindig „fent” legyünk a vállalkozással. Nem kellemes, viszont teljesen természetes, hogy lesznek „lenti” időszakok, és itt lesz szükség a kitartásunkra, mert minden hullámvölgy véget ér egyszer és hullámhegy fogja követni!
  3. Tudni kell abbahagyni. Ez a kijelentés látszólag ellentmond az előzőeknek, mégis hasznos tipp. Bizony van az az élethelyzet, amikor bölcsebb döntés bezárni, vagy legalábbis szüneteltetni a vállalkozást, mint tovább erőltetni. Néha ez csak a vállalkozás egy részére is vonatkozhat, azaz, ha azt látod, hogy egy terület nem működik jól, akkor ahhoz nem szabad ragaszkodni, hanem abba kell hagyni, vagy változtatni rajta. 
  4. Rugalmasság és alkalmazkodás. Ebben nekem is rengeteget kellett fejlődni az évek során. Az elmúlt pár év eseményei – társadalmi és vállalkozási téren is – keményen rámutattak, hogy csak az lesz sikeres, sőt, csak az él túl, aki alkalmazkodni tud a hirtelen változásokhoz! Van egy rossz hírem: a világ nem fog lassulni, tehát ha vállalkozol, egyre fontosabb lesz a gyors változásra való készség. 
  5. Az élet folyamatos tanulás. Az előző ponthoz kapcsolódva viszont van egy jó hírem: minél inkább képzed magad, annál jobban le tudod követni a világban történő változásokat. Az önfejlesztés legalább olyan fontos, mint a szakmai képzések; akkor tudsz igazán sikeres vállalkozó ÉS magánember is lenni, ha ismered magad, a működésedet és a saját igényeidet. 
  6. Nyitottság. Nehéz nyitottnak maradni, amikor eleve rengeteg információ ér minket napi szinten. Az ember automatikusan is védi az elméjét és hajlamos elzárkózni az újdonságoktól. Tudatosnak kell lenned, hogy a megfelelő ingereket engedd be az életedbe és felismerd, ha jön egy jó lehetőség. Nem szabad automatikusan mindenre nemet mondani (és igent sem). Aki mer, az nyer – de mindig légy átgondolt, amikor döntést hozol, és az sem baj, ha a megérzéseidre hallgatsz. 
  7. Koronát igazít és megy tovább! Kedves hölgyek és urak, megbotolni, netán orra esni nem szégyen! 🙂 Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit! Azt tudtad, hogy a legsikeresebb milliárdos vállalkozóknak 20 sikertelen projektből lesz egy sikeres projektjük? A titok abban rejlik, hogy ők arra az egyre koncentrálnak, annak örülnek, és nem rágódnak a másik 19-en, hanem tanulási folyamatnak fogják fel. A férfiaknak ez talán könnyebben megy, a nők hajlamosabbak emészteni magukat, ha valami nem sikerült. 
  8. A vállalkozásod szolgáljon Téged. És ne fordítva. Ezt már rengetegszer leírtam és elmondtam, de Te vagy a vállalkozásod motorja, ha te nem működsz jól, akkor a vállalkozásod is akadozni fog. Ezt én is a saját káromon tanultam meg! Kiemelten figyelj az egészségedre – testire és lelkire egyaránt. Semmilyen munka nem ér annyit, hogy az egészséged lássa a kárát. 

Kedves Kollégám, szívből remélem, hogy találtál hasznos gondolatot ebben a bejegyzésben. Ha igen, én mindig nagyon örülök a visszajelzéseknek és válaszolok is rájuk! 

Egy rövid baráti emlékeztető: megjelent és bevezető áron rendelhető az új szakmai képzés magántanároknak! Katt ide:
ÍRÁSOS FELADATOK HATÉKONY JAVÍTÁSA

Örömteli vállalkozást kívánok Neked!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük