Workshop beszámoló – Csoportos oktatás & Módszertan

Szombaton tartottuk a „Csoportos oktatás & Módszertan” Workshopunkat. Ebben a témában ez volt az első – de minden bizonnyal nem utolsó – workshop. Miért pont ezt a két témát választottam? Az előző workshopok résztvevői legnagyobb számban ezt a két témát jelölték meg, ami leginkább érdekelné őket.

Nem sokkal maradt le a sorban egyébként az Online tananyagkészítés – passzív jövedelemforrások, a Marketing eszközök és a Social Media sem, természetesen a két favorit, az Online oktatás és konfliktuskezelés (mely témák a jövőben külön-külön workshopot fognak kapni), és a Magántanár mint vállalkozó mellett.

Elárulom nektek, minden workshop előtt izgulok egy kissé, de amikor új témánk van, akkor egy fokkal jobban. 🙂 Mikor betelt az összes hely, kicsit megnyugodtam, hogy jó témát választottam, és izgatottan vártam október 5-ét.

A jópár visszatérő workshop résztvevő mellett új tanárokat is üdvözölhettem a csapatban, akik közt két nyelvi coach is volt. Én saját magamat laikus nyelvi coach-nak nevezem, néhány módszert használok és részt vettem tréningeken is. Eddig minden workshopomon tettem említést a nyelvi coachingról, és most első kézből is kaphattunk információkat a témáról két nyelvi coach résztvevőnknek köszönhetően.

Az első nagy témánk a páros és a csoportos órák volt. Kikből és hogyan szervezzünk csoportot? Mire kell figyelni a fizetésnél, az időpontok meghatározásánál? Hogyan lehet marketingelni a páros illetve csoportos órákat? Mik lehetnek a buktatók és hogyan kerüljük el őket? Miután saját tapasztalatomat elmeséltem, végigvettük ezeket a pontokat és igyekeztem minden kérdésre válaszolni. Akinek még nem volt, az most is kapott tőlem egy tanulmányi szerződés mintát, melyben adatvédelmi szakember által elkészített GDPR rész is található.

Ezt követően arról beszéltünk, hogy mi a tanár szerepe egy csoportban, majd jött a módszertani rész csoportos órákhoz, legyen szó akár személyes, akár online csoportról. Konkrét feladattípus példákkal készültem, melyeket páros és csoportos órán lehet használni. Ennél a résznél elidőztünk „egy keveset”, mert nagyon sok jó ötlet hangzott el a résztvevőktől is, beszélgetések alakultak ki, és lelki szemeimmel egymás után láttam a fejek fölött kigyulladó kis villanykörtéket. 🙂

Rövid szünet után folytattuk a második nagy témánkkal: Módszertan – Az én módszerem. Erre a részre a tanárok felkészültek egy bemutatóval. Mindenki megmutathatta kedvenc módszerét vagy eszközét a többieknek. Én előzőleg azt kértem, lehetőleg olyasmi legyen, amit minél többen tudunk majd használni, függetlenül attól, milyen tantárgyat tanítunk, vagy valamilyen formában át tudunk emelni a saját repertoárunkba. A másik kérésem pedig az volt, hogy férjen bele 10 percbe az előadás. A bemutató tanárok visszajelzést is kaptak mindenkitől: úgy gondolom, hogy önbizalmat kapott minden prezentáló résztvevőnk a többiek dicsérete által és nagyon pozitív légkört tudtunk teremteni. És ami fontos, a visszajelzések őszinték voltak, hiszen valóban remek bemutatókat láttunk.

Online résztvevőnk bemutatója remekül szemléltette, hogy mennyi minden működik egy online csoportnál is, teljesen bevonta és megmozgatta a társaságot egy olyan nyelven, amit nem mindenki beszélt a körünkben!

Reál szakos résztvevőnk – aki egyébként több mint 100 km távolságból jött el csak a workshop kedvéért és ezúton is köszönöm neki! – matek feladatokkal készült, aminek hallatán a nyelvszakos kollégák először kicsit megriadtak :), de két perc elteltével úgy dolgoztak csoportban, mint a kisangyalok, és meg is oldották a feladatokat!

Megismerkedtünk a Mind map – elmetérkép módszerével is egy szuper szemléltető ppt prezentáció segítségével. Én már ismertem ezt a módszert, de azt nem tudtam, mennyi mindenre használható! Mindenki egyből elkezdett ötletelni, hogy mire fogja használni, én pedig megfogadtam, hogy a munkafüzeteket nem fogom ezentúl bevonalazni, hogy elmetérképpel is lehessen bele jegyzetelni. 😉

Olasztanár résztvevőnk kiscsoportos feladatot hozott: kártyák, képek és színek segítségével kellett megtalálni a hét napjait. Mindenki sikerrel járt, annak ellenére, hogy nem mindenki beszélte a nyelvet, ez azt jelenti, hogy nagyon jó volt a feladat, és még online résztvevőnk is meg tudta oldani.

Nyelvi coach kollégánk ppt prezentációjában azt mutatta meg, hogy néz ki egy coaching stílusú nyelvtanár csoportjának első órája. Ezt az előadást is nagy érdeklődéssel hallgatta mindenki, mert kicsit részletesebb betekintést adott a nyelvi coaching világába.

Két kollégánk is szótanuló kártyákat hozott, két különböző nyelven, és a kártyák típusa is különbözött. Bemutatták, hogyan dolgoznak velük az órán. Rengeteg módon lehet használni ezeket a praktikus kártyákat a tanításban, egymás után jöttek az ötletek a többiektől is.  

És az utolsó bemutatóban megismerkedtünk egy véleményem szerint remek online felülettel, mely megkönnyíti a témák és tananyagok rendszerezését – amiből, valljuk be, egy tanárnak átláthatatlan mennyiségű szokott összegyűlni.

VIDEO: Kukkants bele a Csoportos oktatás & Módszertan Workshopunkba:

Nagy öröm volt számomra, hogy ismét sikerült egy nagyon jó, szimpatikus tanárokból álló csoportot összehoznunk a workshopra, akik nyitottak voltak a fejlődésre, az újra, és támogatták egymást. Ezt az olyan elcsípett mondatokból is tudom, mint pl. „Mi még maradnánk akár estig is”, „Nem tervezel ottalvós workshopot?”, és „Mikor lesz a következő?”.

Köszönöm, hogy eljöttetek, azon leszek, hogy hamarosan újra találkozzunk! 🙂

Apropó: Már elérhető az ebookom mindkét része! Bevezettük a kényelmes bankkártyás fizetést is, hogy azonnal megkaphassátok az ebookokat. Katt a képre:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük