Mi legyen az árazással világválság idején?

Az árazás az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés és téma a magántanárok körében. Nincs olyan magántanár – tulajdonképpen nincs olyan vállalkozó – akit ne érintene az árazás, hiszen ez határozza meg a bevételünket, de közvetett hatással bír még jó néhány dologra a vállalkozásunkban. Hogy csak két példát mondjak, a tanítványaink számára vagy saját magunk pozicionálására is hatással van. Az árazás mindig is központi téma volt és lesz – ezt bizonyítja az a tény is, hogy 10-ből 8 egyéni konzultáción biztosan felhozzák a hozzám forduló magántanárok.

Egyszer már írtam egy blogbejegyzést az árazásról, de azóta olyan „apróságok” történtek a világban, mint egy két éves pandémia, ami eleve megtépázta a globális gazdasági helyzetet. Majd mikor épphogy kievickéltünk volna belőle, a szomszédunkban háború tört ki, melynek a rövid távú hatását már most is érezzük, de a szakértők úgy vélik, hosszabb távon még erősebb hatásokkal kell számolnunk.

Az idei év első harmadában tűnt fel először igazán, hogy egy egyszerű bevásárláskor sokkal több pénzt hagyunk a kasszánál, mint 1-2 hónappal azelőtt. Ezt követte aztán szinte minden más is, amiért fizetni kell. A gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulásának köszönhetően ez a drágulás nem egy alkalmas volt, hanem több lépcsős, szerintem kijelenthetjük, hogy az utóbbi néhány hónap igen megterhelő volt mindenki pénztárcájának és talán idegrendszerének is.

A saját bőrén tapasztalja meg most mindenki, mennyire felszaladtak az árak, és itt majdhogynem mindegy, melyik országban élünk, jelenleg szinte a világ összes részén nagy drágulás és magas infláció a jellemző.

Én azt szoktam mondani, hogy nem gond, ha felmennek az árak, ameddig a fizetések is legalább ugyanolyan ütemben növekednek. Nem vagyok közgazdasági szakember, de a környezetemben azt tapasztaltam, hogy a nagy cégek igyekeztek kompenzálni az inflációt és emelték a munkabéreket.

De mi a helyzet a vállalkozókkal?

Létezik vállalkozók által igénybe vehető támogatás, de ezek arányaiban nem egyenlőek egy megemelt fizetéssel, amit az ember havonta biztosan és hosszú távon megkap. A másik probléma velük az, hogy nem mindenki igényelheti őket.

A kegyetlen igazság sajnos az, hogy magántanár vállalkozóként saját magadnak kell gondoskodnod arról, hogy több bevételhez juss,

ha nem akarsz

  • a nadrágszíjon szorítani és lejjebb adni a saját vagy családod életszínvonalából
  • felélni a félretett pénzedet
  • csődbe menni
  • feladni a vállalkozásodat
  • és végső elkeseredésedben elmenni alkalmazottnak.

Az utolsó ponthoz kapcsolódva: nem egy vállalkozót, köztük magántanárokat láttam, akik úgy döntöttek, elmennek egy céghez alkalmazottként dolgozni, pályát váltanak. Ez a folyamat a pandémiával egyidőben indult el. Korábban pont a fordítottja volt a trend, egyre több ember hagyta ott a céges mókuskereket és indított saját vállalkozást. Mivel a vállalkozók helyzete a pandémiát követően, illetve a háborúnak és a mostani válságnak köszönhetően egyáltalán nem lett könnyebb, most is látom ezt a fordított trendet. És megmondom őszintén, hogy teljesen meg tudom érteni, ha valaki biztonságra vágyik egy ilyen bizonytalan helyzetben. Bizony van az az élethelyzet, amikor jó döntés lehúzni a vállalkozás rolóját (legalábbis egy időre) és elmenni egy kiszámítható munkahelyre alkalmazottnak.

Ha Te ezt nem szeretnéd, mégis mit tehetsz?

Nem fogok meglepőt mondani, valószínűleg Te is tudod: növelni kell a bevételedet. Szimpla matematika: ha nőnek a kiadásaid, növelned kell a bevételeidet. A másik opció az, ha csökkented a kiadásaidat – egyébként érdemes tudatosan átnézned, van-e olyan dolog az életedben, amire esetleg feleslegesen költesz, ahol esetleg észrevétlenül elfolyik a pénz. Lehet optimalizálni a kiadásaidat egy bizonyos szintig, amivel visszanyersz valamennyit a pozitív oldalon.  

Elkerülhetetlen lesz viszont az, hogy a bevételeidet növeld. Ez azt jelenti, hogy a magántanári óradíjadon emelned kell. Tudom, tudom, hogy ez szinte minden magántanárnál bekapcsolja a vészcsengőt! Nagyon sokszor beszélünk a konzultációkon az okokról, melyek gátolnak téged abban, hogy több pénzt kérj az óráidért. Ebben a blogbejegyzésben ezt nem tudjuk bővebben kitárgyalni, hiszen ez mindenkinél egyedi. De kezdésnek kérlek, ezeken gondolkodj el:

  • Emelt árat mostanában a fodrászod / kozmetikusod / edződ / veled egyénileg foglalkozó, bármilyen szolgáltatást nyújtó szakember?
  • Emelt árat mostanában a burkoló / vízvezeték-szerelő / festő-tapétázó / autószerelő stb. szakember, akit megbíztál?
  • Emelt árat a kedvenc kávézód, éttermed, hobbi szaküzleted?
  • Körülnéztél már, hogy a többi magántanár emelte-e mostanában az árait?

A magántanár szakmán belül egyre nagyobbra nyílik az olló

Az utolsó kérdésre az én válaszom egyértelműen: igen! Ezt látom a tanárkereső oldalakon és a mentoráltjaim között is egyre többször, szerencsére! Egyre inkább két tábort látok a magántanár szakmában. Az egyik még mindig nem mer árat emelni és még mindig a 2-3 évvel ezelőtti árakon tanít, jellemzően 3-4000 forintos óradíjon. Ez több okra vezethető vissza, most nem részletezném. A másik tábort viszont azok alkotják, akik bátrak voltak, vagy épp nem volt más választásuk és árat emeltek, ők 5000 forinttól felfelé kínálják a magánóráikat. Te melyiket tartod észszerűnek a jelenlegi gazdasági helyzetben? Te hova akarsz tartozni?

Míg az áremelés célja néhány éve egy még jobb élet elérése, a profitunk és az életszínvonalunk emelése volt, manapság már a lecsúszás, a csőd és az elszegényedés megakadályozásának feltétele.

Nagyon jól tudom, hogy árat emelni nem könnyű – ennek is többféle oka ÉS megoldása is van. De nézd meg: a fodrász, a burkoló, a személyi edző szemrebbenés nélkül emeli az árait és az ügyfeleik, bár lehet, pár percig méltatlankodnak magukban, de elfogadják! Tudják, hogy a vállalkozónak is meg kell élnie és kénytelen árat emelni!

Van egy jó hírem: a tanítványok pont ugyanígy meg fogják érteni, ha árat kell emelned!

Ha úgy érzed, ebben a folyamatban jól jönne a támogatás, egyéni konzultáción segítek a saját helyzeted feltérképezésében és megoldásában. Ha megvásároltad a Tanári megújulás Videós kurzust, akkor ráadásul kedvezményes kuponnal jöhetsz konzultációra! Ne felejtsd el megadni a jelentkezési lapon!

Minden magántanár kollégának szép nyári napokat kívánok! 😊

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük