Magántanár vállalkozás – Hogyan tovább?

Rengeteg KATA-s vállalkozót érintenek a legújabb törvénymódosítások, köztük a magántanár vállalkozókat is, hiszen a legtöbben ebben a vállalkozási formában dolgozunk, adózunk, élünk. A KATA adózási forma nekünk és még sok szellemi szabadfoglalkozású vállalkozónak adott eddig egy leegyszerűsített és kedvező lehetőséget a tevékenységünk végzésére, vállalkozásunk építésére, a folyamatos fejlődésre, gyarapodásra. Ennek természetesen a másik oldalon megvolt az ára, ezek közül hogy csak egyet említsek, egy KATA-s vállalkozónak már az aktív évei alatt saját erőből el kell kezdenie gondoskodni a későbbi nyugdíjas éveiről. Amikor mások irigylik (és újabban kritizálják) a KATA-s vállalkozókat, ezekbe a lényeges hátrányokba egyáltalán nem gondolnak bele.

Tehát egy KATA-s vállalkozó élete nem csak a szabadságról és a kedvező adózásról szól, hanem általában nagyon sok munkáról, mellyel évek alatt felépít egy, szerencsés esetben stabil vállalkozást. Joggal érezhetjük most úgy, hogy egy tollvonással kihúzták a lábunk alól a talajt és amit felépítettünk, azt most az összedőlés fenyegeti.

A KATA-s vállalkozóknak, a tanároknak (coachoknak, trénereknek, egyéb segítő szakembereknek) már az utóbbi 2-3 év során is meg kellett birkózniuk szigorításokkal, nehéz helyzetekkel. Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy a legutóbbi KATA változtatások után egyből a nyakunkba zúdítva kaptuk a villanyáram és a gáz árának emelkedését is. Ezzel párhuzamosan a világválság is hatással van a kisvállalkozókra, erről az előző blogbejegyzésemben írtam részletesen.

Természetesen én is láttam a rengeteg tanári posztot, hozzászólást a témával kapcsolatban és kaptam néhány privát üzenetet is. Éreztem és átéreztem a sokkot, a kétségbeesést, a szomorúságot és magamon is ugyanúgy tapasztaltam ezeket az érzéseket. A Sikeres Magántanár Csoportban egy videóval jelentkeztem a témával kapcsolatban, aki ezt szeretné megnézni, az nyugodtan csatlakozhat. (INFO: további videók várhatók!)

Mit tegyél és mit ne?

Mindig is azt mondtam, hogy nem érdemes magán a problémán túl hosszan pörögni és belelovallni magunkat. Azt az energiát, amit erre fordítanánk, használjuk inkább a megoldásra.

Nagyon rövid időn belül a könyvelők prezentálták az alternatív lehetőségeket, adózási és vállalkozási formákat. Volt magántanár, aki engem is megkérdezett, és bár megtisztelő a bizalom, de nem adnék könyvelési és adóügyi tanácsokat, hiszen nem ez a szakmám. Nekem is van könyvelőm, mindenképp legyen Neked is, aki ellát a megfelelő információval!   

Ha követsz marketing „gurukat”, láthattad, ők is egyből előálltak különböző marketing- és kommunikációs stratégiákkal, tanácsokkal. Ezek sokszor egymásnak pont az ellenkezőjét javasolják. Ez pedig egy vészhelyzetben extrém módon összezavarhat minket, amikor a marketing általában még normál helyzetben sem az erősségünk nekünk, magántanároknak. Ha egy tanácsot adhatok ezzel kapcsolatban, az az lenne, hogy ne tégy elhamarkodott lépéseket, csak mert XY azt javasolja! Gondolkodj, használd a józan eszed. Mindig Te magad vagy az, aki a legjobban ismeri a vállalkozásodat, egy kívülálló, legyen bármilyen jó szakember is, nem fogja úgy átérezni a Te helyzetedet. Ezért ne félj a saját megérzésedre hallgatni!

Megszoksz vagy megszöksz?

Tehát akkor nézzük, mit lehet tenni. Ha végigmentünk a krízishelyzet által kiváltott reakciónk érzelmi szakaszain – erről beszélek a fent említett videóban is – akkor innentől kezdve, ahogy írtam, csakis a megoldásra érdemes fókuszálni!

Elég rosszul hangzik az elcsépelt „Megszoksz vagy megszöksz” mondás, de tulajdonképpen megoldást kínál, ha egy kicsit kiegészítjük és továbbgondoljuk.

Nézzük, mi van akkor, ha „megszokunk”:

  • KATA-s maradsz és ezentúl lemondasz a céges ügyfelekről. Idővel pótolod őket lakossági ügyfelekkel.
  • Cégformát váltasz és máshogy fogsz adózni, mint eddig.

Bármelyiket is választod, a döntéshez mindenképp könyvelő tanácsát kérd, hogy amellett dönts majd, ami a saját helyzetedhez mérten a legkedvezőbb megoldás lesz számodra.

A „megszoksz” itt tulajdonképpen azt jelenti, alkalmazkodsz az új helyzethez és megkeresed benne a saját új pozíciódat.

Mit jelent a „megszökés”:

  • Megszünteted a vállalkozásodat és elmész alkalmazottnak egy céghez dolgozni.
  • Megszöksz az itthoni rendszerből és külföldre teszed át a cégedet, külföldre költözöl.

Igen, néha az a jó döntés, ha megszöksz, bárhogy is néz ez ki a Te esetedben. Egy valamit viszont mindenképp fogadj meg:

Soha ne hozz meg komoly döntéseket egy olyan élethelyzetben, amikor éppen pánikolsz, búskomor vagy dühös vagy, és amikor még a felfűtött érzelmeid uralkodnak az objektivitás felett.

Én már az objektív szemléletmód szakaszában vagyok és azt mondom: ebben a mostani helyzetben is, mint már sokszor, egy vállalkozó akkor tud sikeres lenni, ha minél inkább képes alkalmazkodni új helyzetekhez. Ehhez pedig jó döntéseket kell meghozni kellő mérlegelést követően. Hogy hogyan lehet jó döntéseket hozni? Nos, ehhez van szükség a kellő önismeretre.

Amiben én tudok segíteni Neked:

Egyéni konzultáción átbeszéljük a saját helyzetedet, majd különböző, coachok és trénerek által használt céltisztázó és célmeghatározó módszerekkel elvezetlek oda, hogy világossá váljon számodra, merre indulj és milyen úton haladj tovább. Amikor a szíved és az eszed két különböző irányba vinne, és nem tudsz dönteni, saját fejlesztésű módszeremmel eloszlatjuk a ködöt, hogy tisztán láss.

Ha egy olyan anyagot szeretnél a kezedbe kapni, amit a jövőben is bármikor elővehetsz egy nehezebb helyzetben, mint egy megoldási lexikont, akkor a Tervező & Megvalósító Tanfolyam lesz az ideális számodra. Ezzel a kurzussal nem csak tervet készíthetsz, de nagyon sokat tanulsz a helyes kríziskezelésről és az önismeretről is, ami, mint most már tudod, kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikeres légy. Július végéig -50% áron rendelheted meg a Tervező & Megvalósító Tanfolyamot!

Ha ez a tanfolyam még túl nagy falat lenne Neked, akkor a light verzióját, a Tanári megújulás videós kurzust ajánlom Neked. (Psszt: a kurzushoz kedvezményes kuponok járnak, többek közt az egyéni konzultációra is!) 😊

Most igazán fontos, hogy menj és tölts időt a szeretteiddel, igyál egy hűsítő limonádét, egyél egy finom fagyit! Minél több vidám percet kívánok Neked! 🙂

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük